Bugün Kıbrıs

Polonya polisi Başkanlık Sarayı’nı bastı: 2 milletvekili gözaltına alındı

Polonya polisi Varşova’daki başkanlık sarayını bastı, eski İçişleri Bakanı ve yardımcısı yardımcısını gözaltına aldı.

2007 yılında yolsuzluk mücadele bürosunun başında bulunan eski bakan Mariusz Kaminski ve yardımcısı Maciej Wasik, görevlerini kötüye kullandıkları suçlamasıyla 2 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Gözaltıların ardından ilk mesaj görevdeki İçişleri Bakanı Marcin Kierwinski’den geldi. Kierwinski, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda “Herkes kanun önünde eşittir” dedi.

İkili ekim ayında iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi’nden (PiS) milletvekili seçilmiş, PiS müttefiki Devlet Başkanı Andrzej Duda’nın 2015 yılında kendilerini affetmesi nedeniyle haklarında hapis cezası veren mahkemeyi geçen ay tanımadıklarını ilan etmişlerdi.

İki vekil de parlamentodaki görevlerinden alındı. Ancak Devlet Başkanı Duda, af nedeniyle seçilmiş milletvekili olarak kalmalarında ısrarcı.

Pazartesi akşamı mahkeme Kaminski ve Wasik’in gözaltına alınması için emir çıkardı. Buna rağmen Başkan Duda, salı sabahı iki ismi de danışmanı olarak yemin etmesi için Başkanlık Sarayı’na davet etti.

Bu sırada basın toplantısı düzenleyen Avrupa Birliği yanlısı Başbakan Donald Tusk, durumun “inanılmaz” olduğunu söyleyerek, mahkemenin kararına saygı gösterilmesini istedi. Ayrıca Devlet Başkanı Duda’nın bu kişilerin adaletten kaçmasına yardım ettiğini söyledi.

Gözaltıların ardından PiS destekçileri, Başkanlık Sarayı önünde eylem yaptı.

Exit mobile version