Bugün Kıbrıs

Avrupa’nın mutsuzu: Kıbrıslı Türkler

Bugün Kıbrıs

15 yaş ve üzeri 513 kişilik bir örneklem grubuyla yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilen araştırma, 27 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke ve 7 aday ülke (Arnavutluk, Bosna Hersek, Moldova, Karadağ, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Türkiye) ile İngiltere, Kosova ve Kıbrıs Türk toplumunu içeriyor.

Rapora göre Kıbrıslı Türklerin ‘hayattan memnuniyet’ oranı AB27 ülkeleri arasında 25’inci sırada. Yüzde 73’ü ‘işlerin yanlış gittiği’ görüşünde, yüzde 55’i Avrupa Birliği mevzuatının uygulanmasını istiyor. Medyaya güven ise yüzde 39 ile yerlerde sürünüyor. Toplumun yarısından fazlası medyayı güvenilir bulmuyor.

Kıbrıs Türk toplumunun yaşamdan memnuniyeti ve ekonomik durumu, 2023 yılında gerçekleştirilen Eurobarometer araştırmaları sonucuna göre artış gösterdi. Ekonomik zorluklar ve COVID-19 sonrası hayatın ‘normale dönüş’ süreci, yaşamdan memnuniyet algısında olumlu yönde bir artışa neden olsa da Avrupa ortalamasının gerisinde kaldı.

EN BÜYÜK SORUNLAR EKONOMİ VE HAYAT PAHALILIĞI
Kıbrıs Türk toplumundaki en önemli iki sorunlar ekonomik durum ve hayat pahalılığı olarak belirlendi. Bu sorunları eğitim ve sağlık alanında yaşanan altyapı sorunları izledi.

KIBRIS TÜRK TOPLUMU AB’NİN GENEL İMAJINI OLUMLU ALGILIYOR
Araştırmanın sonuca göre Avrupa Birliği’nin (AB) genel imajı ve kimliği, Kıbrıs Türk toplumu tarafından olumlu bir tutumla karşılanıyor. Toplum, AB mevzuatının tam olarak uygulanmasını ‘iyi bir şey’ olarak değerlendiriyor.

AB MEVUZATI TALEP EDİLİYOR
Avrupa Birliği’ni finanse ettiği yerel yönetimler, çiftçi/hayvancılar ve küçük ve orta boy işletmeler için altyapı yatırımları ve sivil toplum örgütlerine yönelik kapasite geliştirme destekleri devam ediyor. Avrupa Birliği mevzuatının uygulanmasını isteyenler çoğunlukta yer alıyor.

MEDYAYA GÜVEN DÜŞÜK
Medyaya duyulan güven konusunda, Kıbrıs Türk toplumu, AB27 ülkelerine kıyasla oldukça düşük düzeyde kalıyor. Toplum genelinde medyaya karşı ciddi bir güvensizlik olduğu gözlemlendi. Toplumun yarısından fazlası (5’te 3’ü) medyaya güvenmiyor.

Raporun ayrıntılarına buradan ulaşabilirsiniz.

Bugün Kıbrıs

Exit mobile version