Bugün Kıbrıs

Rogers, Çocuk İzleme Merkezlerinin eksikliğine dikkat çekti

Bugün Kıbrıs

Bağımsız milletvekili Jale Refik Rogers dün Meclis’te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesi görüşülürken yaptığı konuşmasında, Çocuk İzleme Merkezlerinin önemine dikkat çekti.

Bakanlık altında bulunan en önemli dairelerinden birinin Sosyal Hizmetler Dairesi olduğunu ifade eden Rogers, dairenin imkansızlıklar içerisinde hizmet vermeye çalıştığını ve hizmetlerinin yetersiz kaldığını dile getirerek, özellikle Karpaz bölgesinde bazı birimlerin kapatılmasının üzücü olduğunu belirtti. Rogers, Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine başvuran bazı hastaların Sosyal Hizmetler tarafından takip edilmesi gerektiğini söylediği konuşmasında, bu takiplerin personel yetersizliğinden dolayı gerçekleştirilemediğini söyledi. Rogers şöyle devam etti:

“Düşünün ki bir çocuğun cinsel tacize uğradığı veya şiddete maruz kaldığı tespit ediliyor. Ama bunun takibi yapılamıyor ve o çocuk şiddet gördüğü ortamda, tacize uğradığı ortamda kalmaya devam bile edebiliyor. Dolayısıyla bu önemli bir konu burada da dile getirmek istedim.”

“YASA 2020 YILINDAN BERİ BEKLİYOR”
Bu daireye personel alımının artırılması gerektiğine de dikkat çeken Rogers, Sosyal Hizmetler Dairesi’nin etkili çalışması için birçok yasal çalışmalar olduğunu fakat bu yasaların tali konular gibi görülerek tozlu raflara itildiğine dikkat çekti. İdari Komitenin gündeminde olan Sosyal Hizmetler yasalarının Çalışma ve Sağlık Bakanlıkları arasında “sorumluluk kimde” tartışmaları sebebiyle ertelendiğine vurgu yapan Rogers, bu yasaların bir türlü hayata geçirilmediğini kaydetti ve şöyle devam etti:

“Bunlardan en önemlisi Çocuk İzleme Merkezi Yasası’dır. Benim İdari Komite Başkanı olduğum dönemde yine komiteye gelmiş komitede yine uzun saatler tartışılarak, Yine Sağlık Bakanlığı mı yürütcek, Çalışma Bakanlığı mı yürütecek… çalışma Bakanlığının yürütmesi uygun görülmüştü. Bu bahsettiğim 2020 yılı. 2020 yılından beridir hala aslında bittiği söylenen bu yasanın hala daha gündeme alınıp geçirilemediğini görüyoruz. Şu anda bir UBP milletvekilinin yasa önerisi olarak, komitenin gündeminde bekliyor. Çocuk İzleme Merkezi neden önemli? İstismara uğramış çocukların olay yargıya intikal ettikten sonra, yargı sürecinde daha fazla tramva yaşamasının önüne geçilmesi için çok önemli. Bu çocukların tekrar tekrar mahkemeye gelip, tacizcisi, tecavüzcüsüyle yüz yüze getirilip tekrar tekrar ifade vermeye zorlanması ciddi tramvalara sebebiyet veriyor. Ben bunun bir an önce önüne geçilmesi gerekiyor. Çocuk İzleme Merkezi bunun aslında önüne geçebilecek yasadır. Oluşturulması gereken merkezdir. Bu yasa geçmediği için, bu çocuklar mahkeme koridorlarında ciddi mağduriyetler yaşamakta. Arık bu yasayı öncelik haline getirin ve çocuk hakları ihlallerine artık son verelim.

Bakanlık teşkilat yasasının da güncellenmesi gerektiğine dikkat çeken Rogers, Türkiye ile hazırlanan protokolün ne durumda olduğunu sordu ve bu konuda bilgi istedi.

Rogers, yaşlı bakım evi ve rehabilitasyon merkezlerinin olmadığından dolayı birçok hastanın bir arada kalmasının bazı ihlallere sebebiyet verdiğini kaydederek, bu bakım evlerinin denetiminin düzgün yapılmasının önünün açılması gerektiğini belirtti.

Rogers, Sosyal Hizmetler, Çocuk İzleme Merkezi ve Yaşlı Bakım Evleri yasalarının kolektif şekilde çalışılması gerektiğini de söyledi.

İşçi ölümleri ile ilgili de herhangi bir adım atılmamasının üzücü olduğunu dile getiren Rogers, ülkedeki insan ticareti ve insan kaçakçılığının arttığını dile getirerek, ülkeye ön izinle gelen kişilerin takibinin yapılması gerektiğini belirtti.

İşçileri getiren acentelerle ilgili çalışma yapılıp yapılmadığını da soran Rogers, ülkeye gelen kişilere haklarıyla ilgiliyle ilgili bilgi içerikli broşür ve bilgilendirme yapılması gerektiğini belirtti.

Sosyal Sigortalar Dairesi ve reçete soruşturmasıyla ilgili de yargı sürecinin devam etmesinden dolayı çok bir şey söylemek istemediğini dile getiren Rogers, bu süreçte halkın ilaca erişim sağlayamadığının görüldüğünü ve bu konuda çözüm üretilmesi gerektiğini kaydetti.

2022 yılından beri bu konuda yolsuzluklar tespit edildiğinin müdürler tarafından da söylendiğini ve belli dönemlerde yazılar yazıldığını, bu konunun yeni olmadığını söyleyen Rogers, Sosyal Sigortalar Dairesi’nin neden adım atmadığını ve ödenmelerini yapmaya devam ettiğini sordu.

Sosyal Sigortalar Dairesi kendi içindeki açıkları bildiği halde neden bu açıkları kapatmadığını soran Rogers, hükümetin öncelik yaparak ilaç takip sistemini bir an önce yapması gerektiğini kaydetti.

Exit mobile version