İrlanda Başbakanı Varadkar diğer AB liderlerini, insani yardımların ulaştırılmasına imkân verecek sınırlı bir duraklama yerine çatışmaların tamamen durdurulması çağrısında bulunmaya davet etti.
Brüksel’de daha çok Ukrayna’ya odaklanan AB zirvesinin başlangıcında konuşan Varadkar, AB’nin “Hamas tarafından işlenen terörizmi” kınaması ama aynı zamanda Filistin halkı için adalet çağrısında bulunması gerektiğini söyledi.
İsrail’in iki aydan uzun bir süredir devam eden saldırıları sonucunda 20 bine yakın sivilin hayatını kaybettiği Gazze’deki vahim insani durum, daha fazla Avrupa Birliği ülkesini İsrail ve Hamas arasındaki savaşta insani bir ateşkes fikrini desteklemeye sevk ediyor.
Varadkar diğer AB liderlerinden de insani yardımların ulaştırılması için sınırlı bir duraklama yerine çatışmaların durdurulması çağrısında bulunmasını istedi.
Varadkar, “Çifte standart olarak algılanan durum nedeniyle küresel Güney’de, ki aslında dünyanın büyük bir kısmında, güvenilirliğimizi kaybettik. Açıkçası bunda haklılık payı da var,” ifadelerini kullandı.
27 AB ülkesi İsrail ve Filistinlilere yönelik yaklaşımlarında uzun süredir bölünmüş durumda. Ekim ayındaki bir önceki toplantıda AB liderleri, “insani koridor ve insani ihtiyaçlar için duraklamalar da dâhil olmak üzere gerekli tüm tedbirler yoluyla ihtiyaç sahiplerine sürekli, hızlı, güvenli ve engelsiz insani erişim ve yardım ulaştırılması” çağrısında bulunmuşlardı.
Varadkar bu kez “daha güçlü ifadeler” elde edeceklerini umduğunu söyledi.
Zirveden önce Varadkar ile İspanya, Belçika ve Malta başbakanları Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ‘e bir mektup yazarak İsrail-Hamas savaşı ve “Gazze’de yaşanan insani felaket” konusunda “ciddi bir tartışmaya” ev sahipliği yapmasını istedi.
Dört lider, “Tüm taraflara, düşmanlıkların sona ermesine yol açabilecek kalıcı bir insani ateşkes ilan etmeleri için acilen çağrıda bulunmalıyız” diye yazdı.
İsrail sivilleri öldürdüğü için uluslararası tepkilere ve ABD’nin nadir eleştirilerine maruz kaldı. Gazze’de sivil ve askeri ölümler arasında ayrım yapmayan Sağlık Bakanlığı’na göre 18 bin 400’den fazla Filistinli hayatını kaybetti.
İsrail, Hamas’ın 7 Ekim saldırısından sonra başlattığı askeri operasyonda 113 askerinin öldüğünü açıkladı.
Salı günü, 27 AB ülkesinden 17’si BM Genel Kurulu’nda Gazze’de acil insani ateşkes çağrısında bulunan bir kararı destekledi.
Varadkar, ateşkesin “bölgede yaşayan herkes için adalet ve güvenliği sağlamanın tek yolu olan yeni bir barış sürecine ve Filistin devletine” yol açabileceği konusunda ısrar etti.
Ülkesi şu anda AB Konseyi dönem başkanlığını yürüten İspanyol Sosyalist lider Pedro Sánchez de İrlandalı meslektaşını destekledi.
Sanchez “Avrupa net, güçlü, sağlam ve birleşik bir sesle konuşmalıdır” dedi.
Sınırlı siyasi gücüne rağmen AB, Filistinlilere dünyanın en büyük yardım tedarikçisi konumunda. AB’nin İsrail üzerinde çok az etkisi var ancak ülkenin en büyük ticaret ortağı olmaya devam ediyor.
Euronews