Bugün Kıbrıs

Fransız Danıştayı, devlete 10 milyon Euro hava kirliliği cezası kesti

Fransız Danıştayı, hava kirliliğiyle mücadelede yeterince çaba göstermediği gerekçesiyle devlet yönetimini kınayarak, para cezası ödemesine hükmetti.

Danıştay, hava kirliliğini önleme konusunda devletin bazı tedbirler aldığını ancak bunların yeterli olmadığı görüşüne vardı.

En yüksek idare mahkemesi, “Devletin Temmuz 2022’den Temmuz 2023’e kadar olan iki altı aylık dönem için beş milyon euroluk iki ceza ödemesi yapmasına ve her altı aylık dönem için emredilen ceza ödemesi miktarının ikiye bölünmesine” karar verdi.

PARİS VE LYON’DA HAVA KİRLİLİĞİ BELİRLENEN EŞİĞİ GEÇ;YOR
Danıştay, Paris ve Lyon’da belirli standartların önemli ölçüde aşıldığına dikkat çekti.
10 milyon Euro, özellikle halk sağlığı ve çevre konularıyla ilgilenen bir dizi kamu kurumu ve derneğe aktarılacak.

ÇEVRECİLER CEZAYI AZ BULDU
Danıştay’a şikayet başvurusunda bulunan ve duruşmalara müdahil taraf olarak katılan çevreci sivil toplum örgütü “Les Amis de la Terre”in (Yeryüzünün Dostları) avukatı Louis Cofflard, AFP’ye yaptığı açıklamada, verilen para cezasını yeterli bulmadıklarını belirterek, “Bu ceza devlet kurumları için hava kirliliğinin düşürülmesi konusunda caydırıcı olmayacak.” dedi.

Ekolojik Geçişten sorumlu Bakan Christophe Béchu ise basına yaptığı açıklamada, “Hava kalitesini iyileştirmek ve Fransız halkının sağlığını korumak için ilgili kurumlarla birlikte sorumlu kamu politikalarını uygulamaya devam edeceğiz.” dedi.

Bu arada gerekçeli kararda, Paris ve Lyon dışındaki kentlerde ise hava kirliliği eşiğinin aşılmadığı bildirdi.

Danıştay bugünkü gerekçeli kararında, kamu denetçisinin 8 Kasım’da yayımladığı ve hava kirliliğini önleme konusunda hükümetin yetersiz kaldığı yolundaki raporunu temel aldı.

Bu raporda, hava kirliliğinin astım, kalp ve damar sorunları ile akciğer kanseri gibi hastalıkları tetiklediği görüşüne yer verilmişti.

FRANSA’DA HER YIL 40 BİN KİŞİ HAVA KİRLİLİĞİ YÜZÜNDEN ÖLÜYOR
Danıştay, 2017 yılı temmuz ayında Fransız hükümetine on üç bölgede ince partikül madde PM10 veya nitrojen dioksit seviyelerini azaltma planlarını uygulama talimatı vermişti.

Bu kararın ardından Danıştay, hükümete 2021 ve 2022 yıllarında hava kirliliğiyle mücadelede etkili önlemler gerekçesiyle toplamda 30 milyon euro para cezası kesmişti.

Fransa’da Sağlık Bakanlığı’na göre her yıl ülkede 40 bine yakın kişi hava kirliliğine bağlı hastalıklardan ölüyor.

AFP

Exit mobile version