Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği’nin (AB) Ukrayna ile tam üyelik müzakerelerine başlayabilmesi için “çok zor soruların” yanıtının verilmesi gerektiğini söyledi.
AB ülkeleri, aralık ayında Ukrayna ile tam üyelik müzakerelerinin başlayıp başlamayacağına karar verecek.
Brüksel’deki AB diplomatlarına göre, Kiev ile müzakerelerin başlamasına engel olacak üye ülkelerin başında Budapeşte geliyor.
“UKRAYNA İLE İLGİLİ GEREKLİ TÜM BİLGİLERE SAHİP DEĞİLİZ”
Konu ile ilgili Macar radyosuna konuşan Orban, Kiev ile müzakerelerin başlamasına ilişkin itirazını özetle şu şekilde dile getirdi:
“Sonbaharda Brüksel’de Ukrayna’nın geleceği hakkında müzakereler yapacağımız zaman, bir ülkenin üyeliğini gerçekten ciddi olarak düşünüp düşünemeyeceğimiz, savaşta olan bir ülkeyle katılım müzakerelerini başlatıp başlatamayacağımız sorusuna yanıt aramaktan kaçınmamız gerekir. Bu ülkenin topraklarının ne kadar büyük olduğunu biliyoruz, savaş devam ettiği için, nüfusunun ne kadar büyük olduğunu bilmiyoruz, bu yüzden bütün bilgileri bilmeden bir ülkeyi AB’ye kabul etmek eşi benzeri görülmemiş bir şey olur.” dedi.
Avrupa’nın doğusundaki diğer ülkelere oranla Moskova ile daha sıcak ilişkilere sahip Macaristan Başbakanı Orban, katılım müzakerelerinin başlatılmasına gerçekten karar verene kadar çok uzun ve zor sorulara ilişkin gerekli yanıtın verilmesi gerektiği görüşü dile getirdi.
MACARİSTAN NEDEN UKRAYNA’YA TEPKİLİ?
Macaristan, Ukrayna’nın okullarda azınlık dillerinin kullanımını kısıtlayan yasayı 2017’de kabul etmesinden sonra bu ülkedeki Macar azınlığın kendi ana dillerinde eğitim alma hakları da içinde olmak birçok konuda son yıllarda Kiev’le görüş ayrılığına düşmüştü.
Orban, pazartesi günü parlamentoda yaptığı konuşmada, Macaristan’ın Ukrayna’daki etnik Macarların dil hakları yeniden sağlanana kadar uluslararası ilişkilerdeki hiçbir konuda Kiev’i desteklemeyeceğini söylemişti.
NATO üyesi Macaristan, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini kınamasına rağmen Kiev’e silah ve mühimmat yardımı yapmayı şu ana kadar reddetti, Budapeşte bununla birlikte, işgalin ardından savaşta kaçan çok sayıda Ukraynalıya kapılarını açtı.