Kenya’nın başkenti Nairobi’de sona eren Afrika İklim Zirvesi’nde liderler iklim değişikliği eylemlerinin finanse edilmesine yardımcı olmak üzere yeni küresel vergiler alınması çağrısında bulundu.
Üç gün süren zirve sonrasında yayınlanan Nairobi Deklarasyonu’nda uluslararası finans kuruluşlarının da acilen reformlar yapması istendi. 2025 yılına kadar yeni bir Küresel İklim Finansmanı Tüzüğü geliştirilmesi gerektiği konusu da öne çıktı.
Afrika ülkelerinin kasım ayındaki COP28 zirvesinde müzakere pozisyonlarının temelini oluşturacak sonuç bildirgesinde çevreyi kirleten büyük şirketlerin ve küresel finans kuruluşlarının yoksul ülkelere yardım etmek için daha fazla kaynak ayırması ve uygun oranlarda borçlanmalarını kolaylaştırmaları talebi ağırlık kazandı.
Zirvede giderek artan aşırı hava koşullarına uyum sağlamak, doğal kaynakları korumak ve yenilenebilir enerji geliştirmek için finansmanın nasıl harekete geçirileceği tartışılırken dünya liderlerinin “fosil yakıt ticareti, deniz taşımacılığı ve havacılıkta karbon vergisini içeren ve küresel bir finansal işlem vergisiyle de desteklenebilecek küresel bir karbon vergilendirme rejimi önerisinin arkasında toplanması” istendi.
Araştırmacılara göre, iklim değişikliğinin en kötü etkilerinden bazılarına maruz kalmasına rağmen Afrika, başa çıkmak için ihtiyaç duyduğu yıllık yaklaşık 300 milyar dolarlık finansmanın yalnızca yüzde 12’sini alıyor.
Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre ondan fazla ülke karbon vergisi uyguluyor, ancak küresel bir karbon vergisi rejimi fikri hiçbir zaman fazla ilgi görmedi.
Afrika ülkeleri Nairobi Deklarasyonunda yer alan önerileri bu ay sonunda yapılacak BM iklim konferansına ve kasım ayı sonunda Birleşik Arap Emirlikleri’nde başlayacak COP28 zirvesinde diğer ülkelere kabul ettirmeye çalışacak.