Bugün Kıbrıs

“Türkiye ile İsrail arasındaki doğal gaz boru hattı projesi yeniden masada; İsrailli yetkililer görüşmelere başladı”

İsrail ile Türkiye arasındaki doğalgaz boru hattı projesinin yeniden masada olduğu iddia edildi. İsrail medyasına yansıyan haberlere göre, İsrailli yetkililer, konuyla ilgili iç görüşmeleri yeniden yürütmeye başladı.

İsrail resmi radyo istasyonu Bet; Başbakan Binyamin Netanyahu’nun önceki gün ülkenin Enerji Bakanı Israel Katz ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ile yaptığı toplantıda İsrail ile Türkiye arasındaki doğalgaz boru hattı projesinin yeniden tartışılmaya başlandığını yazdı.

RUS GAZINA ALTERNATİF
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Avrupa’da ortaya çıkan doğalgaz sorununa alternatif arayışlarında Türkiye-İsrail seçeneği masada kuvvetli bir şekilde yerini almıştı.

Daha önce de Ankara ile Tel Aviv arasında bu konuda perde arkasında görüşmeler yapıldığı ileri sürülürken iki ülkenin de sanayicileri ve hükümet yetkilileri bir anlaşmaya varılması için “zorlu manevraların” gerektiğini belirtmişti.

Yıllar öncesine dayanan fikir, İsrail’in deniz aşırı en büyük doğal gaz sahası Leviathan’dan Türkiye’ye deniz altından boru hattı döşenmesi olarak özetleniyor. Türkiye’ye ulaşacak gazın ardından Rusya’dan uzaklaşmak isteyen komşu güney Avrupa ülkelerine gönderilmesi planlanıyor.

İsrail ve Türkiye, başta İsrail-Filistin meselesi gibi birçok sorun nedeniyle on yılı aşkın süredir yaşanan diplomatik bir açmazı aşmak için adımlar atmaya başladı. Özellikle Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra Avrupa’nın enerji kaynaklarına alternatif bulmaya daha kararlı hale gelmesi, iki ülke arasındaki enerji ortaklığını kilit bir konu haline getirebilir.

Türkiye, Karadeniz üzerinden tüm Avrupa’ya hizmet veren ve Rusya, Azerbaycan ve İran’ın gazını taşıyan boru hattına sahip. Ancak Rusya ve İran’ın Batı ile gergin ilişkileri sürdürmesi ve bunun da gaz tedariklerinde potansiyel istikrarsızlığa yol açması boru hattı konusundaki ihtiyaçları çeşitlendiriyor. Rusya gazına uygulanan ambargo ve Tahran’ın siyasi hedefleri doğrultusunda sık sık gaz üretimi konusunda aldığı kararlar, Türkiye’yi gelişmiş bir altyapısı olmasına rağmen görece belirsiz bir gaz kaynağı ile karşı karşıya bırakıyor.

Bu belirsizliğin, AKP hükümetini ve Erdoğan’ı İsrail gazıyla ilgilenmeye ittiği değerlendiriliyor. İsrail’in Avrupa’ya gaz ihracatının önemli bir kısmının bu yoldan geçmesi bekleniyor.

ERDOĞAN: EN SAĞLIKLI PROJE TÜRKİYE ÜZERİNDEN DOĞAL GAZIN AVRUPA’YA ULAŞMASI
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Netanyahu’nun temmuzda yapılması planlanan Türkiye ziyareti öncesinde, “Burada zaten en sağlıklı proje, Türkiye üzerinden doğal gazın Avrupa’ya ulaşmasıdır. Yoksa Akdeniz’den Avrupa’ya doğalgaz sevkiyatı maliyetleri itibarıyla çok fazla. Ama Türkiye’den olduğu zaman hem Türkiye olarak bunu kullanma noktasında karlı bir sürece girmiş olacağız hem de Avrupa’ya bu işin naklinde belli bir oran imkânımız olacak” demişti.

ERTELENEN GÖRÜŞME, ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE YAPILABİLİR
Ancak İsrail Başbakanlık Ofisi, Netanyahu’nun geçirdiği ameliyat nedeniyle Türkiye’ye yapacağı resmi ziyaretin ertelendiğini ve ziyaretin yeniden programlanacağını aktarmıştı.

Türkiye ile İsrail arasındaki doğalgaz boru hattı projesinin yeniden masada olduğu haberleri, Netanyahu ve Erdoğan’ın önümüzdeki günlerde gerçekleşmesi olası görüşmesinden önce gündeme gelmiş oldu.

Exit mobile version