Bugün Kıbrıs

Yaklaşık iki bin tarihi eserin çalındığı British Museum Müdürü istifa etti

British Museum Yönetim Kurulu Başkanı George Osborne, müzede çalındığı düşünülen yaklaşık 2 bin eserden bir kısmının kurtarıldığını bildirdi.

British Museum’un Müdürü Hartwig Fischer, müze depolarındaki yaklaşık 2 bin eserin kaybolması, çalınması ya da zarar görmesinin ardından istifasını açıkladı.

Yönetim Kurulu Başkanı Osborne BBC’ye yaptığı açıklamada, 264 yıllık kurumun depolarındaki eserlerin tam bir envanterine sahip olmadıklarını kabul etti.

Müze Başkanı, “Bazı çalındığı düşünülen eserleri bulmaya başladık” dedi ancak ayrıntı vermedi.

“MÜZENİN SAYGINLIĞI BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ”
Osborne, meydana gelen hırsızlığı engelleyemediği için “müzenin saygınlığının zarar gördüğünü” bildirdi.

Kamuoyuna açıklanan ve çalındığı belirtilen 2 bin eserle ile ilgili olarak bunun “geçici bir rakam” olduğunu kaydeden Osborne, personelin kayıp olan her şeyi tespit etmek için seferber olduğunu bildirdi.

Çalınan eşyalar arasında altın takılar, değerli taşlar ve 3 bin 500 yıllık antikalar bulunduğunu kaydeden Osborne, bunların hiçbirinin yakın zamanda halka açık olarak sergilenmediğini bildirdi.

Müzenin, eşyaları geri almak için antika ve sanat eserlerini kurtarma konusunda uzmanlarla birlikte çalıştığını ifade eden Osborne, “Uzun bir süredir hırsızlıkların kurbanı olduğumuza inanıyoruz ve açıkçası bunları önlemek için daha fazlasının yapmamamız gerektiğini düşünüyoruz. Ama size ortaya çıkan bu karışıklığı son verme sözünü veriyorum.” dedi.

British Museum tarafından 16 Ağustos’ta açıklanan, ancak geçmiş dönemde gerçekleştiği anlaşılan kayıp, çalıntı ve zarar görme olayının ardından Müze Müdürü Fischer, yazılı açıklama yaparak cuma günü istifa ettiğini duyurmuştu.

Olayın geçmiş yıllarda yaşandığına işaret eden Fischer, “Müze, 2021 yılındaki iddialar üzerine yaşananlara vermesi gereken ciddiyette yanıt vermemiş ve sorun şimdi tam olarak ortaya çıkmıştır.” ifadesini kullanmıştı.

Sorumluluğun müze müdürüne ait olduğunu belirten Fischer, Danimarkalı tarihi eser uzmanı Ittai Gradel’in çalınan bazı eserlere sahip olduğu yönündeki ifadeleriyle ilgili ise özür dilemiş ve “Yanlış yönlendirildim.” demişti.

BAZI ESERLER EBAY’DE SATIŞA ÇIKARILMIŞ
British Museum, 16 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, müze depolarındaki çok sayıda tarihi eserin çalındığını, kaybolduğunu veya zarar gördüğünü bildirmişti.

Sergi amaçlı değil akademik araştırma amaçlı müzede bulundurulan eserlerden sorumlu bir kişinin işten çıkarıldığı belirtilmişti.

Söz konusu personelin Akdeniz kültürleri, Helenistik dönem heykelleri ve eserleri alanında çalışan küratör Peter Higgs olduğu, kayıp eser sayısının ise yaklaşık 2 bin olduğu İngiliz medyasına yansımıştı.

Bazı eserlerin yıllardır alışveriş sitesi eBay’de alıcısını beklediği ortaya çıkmış, satışa çıkarılan eserlerin müze kataloglarında fotoğrafı olmayan eserler olduğu belirtilmişti.

Arkeolog Dorothy Lobel King de “Hangi eserlerin müzede olmadığını söylemek çok zor. Müze 2 yıldır kayıpları kabul etmiyor ama sadece bu yıl içinde akademik araştırma için görmeyi talep ettiğim kabartmaların hiçbirini göremedim.” demişti.
1753 yılında kurulan ünlü British Museum’da yüz binlerce tarihi eser olduğu tahmin ediliyor.

Exit mobile version