Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, “daha adil ve eşitlikçi bir uluslararası düzen inşa etmek için” BRICS grubunun genişletilmesi çağrısında bulundu ve “hegemonyacılığın Çin’in DNA’sında olmadığı” konusunda ısrar etti.
Dün başlayan BRICS zirvesinin başlangıcında yaptığı konuşmada Şi, Çin’in büyük güç rekabetine girmek ya da “blok çatışması” yaratmak istemediğini söyledi.
Şi, BRICS’in “ne kadar direnç olursa olsun” büyümeye devam edeceğini savunarak “Şu anda dünyada, zamanımızda ve tarihte yaşanan değişimler daha önce hiç olmadığı şekilde ortaya çıkıyor ve insan toplumunu kritik bir kavşağa getiriyor” dedi.
Şii’nin Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin de katıldığı etkinliğe neden katılmadığı ise henüz netlik kazanmadı.
Şi daha önce zirveye ev sahipliği yapan Ramaphosa ile bir araya gelerek mevkidaşına ülkelerinin “yeni bir tarihi başlangıç noktasında” durduğunu söylemişti.
BREZİLYA VE HİNDİSTAN GENİŞLEME KONUSUNDA KARARSIZ
ABD tarafından ağır yaptırımlara maruz kalan Çin ve Rusya, Batı’nın uluslararası kurumlar ve ilişkiler üzerindeki hakimiyetine karşı bir denge oluşturmak amacıyla BRICS’i genişletmek istiyor.
Suudi Arabistan, Endonezya, İran, Arjantin ve Mısır, şu anda Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan ve dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40’ını ve küresel ekonominin yüzde 25’inden fazlasını temsil eden bloğa katılmakla ilgilendiklerini ifade eden ülkeler arasında yer alıyor.
Ancak Brezilya ve Hindistan’ın bloğu büyütme konusunda daha kararsız olduğu düşünüldüğünden, grup genişleme konusunda kararsız.
ZİRVENİN DİĞER AMACI DOLARSIZLAŞTIRMA
Zirvede, üyeliğin genişletilmesinin yanı sıra, ABD dolarına bağımlılığı azaltmak için ticaret ve finansal işlemlerde yerel para birimlerinin kullanımını artırmanın yolları da tartışılacak.
Zirveye şahsen katılmayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önceki bir açıklamasında bloğun ekonomik zamanlarının dolarsızlaştırılmasının “geri döndürülemez” olduğunu ve ivme kazandığını söyledi.
Rusya ekonomisi, Moskova’nın Ukrayna’yı geniş çaplı işgaline karşılık olarak Batı’nın uyguladığı kapsamlı yaptırımlarla sarsıldı.
Savaş suçu işlediği iddiasıyla uluslararası tutuklama emri ile aranan Putin, BRICS zirvesinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından temsil ediliyor.
T24