Bugün Kıbrıs

COP28’e başkanlık edecek BAE’nin 10 yıldır metan emisyonlarını BM’ye sunmadığı ortaya çıktı

Aralık ayında gerçekleştirilecek Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı (COP28) Zirvesi’ni yönetecek olan Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) metan emisyonlarını neredeyse 10 yıldır BM’ye bildirmediği ortaya çıktı.

Guardian’ın Damian Carrington imzalı haberine göre BM’nin iklim organı, ülkelerin 2014’ten bu yana her iki yılda bir metan emisyonlarını sunmalarını istedi ancak Suudi Arabistan, Kuveyt ve Umman gibi diğer Orta Doğu petrol devletlerinin aksine BAE şu ana kadar herhangi bir rapor sunmadı.

Metan, küresel ısınmanın en önemli sebeplerinden biri olarak biliniyor. Bu emisyonların azaltılması, sıcaklık artışını yavaşlatmanın hızlı ve düşük maliyetli bir yolu.

ZİRVEYE BAŞKANLIK EDECEK PETROL ŞİRKETİ TARTIŞMALI
Devlet petrol şirketi Adnoc’un CEO’su Sultan Al Jaber, COP28 Zirvesi’ne tartışmalı bir şekilde başkanlık edecek. Al Jaber, daha önce ABD ve Avrupa tarafından desteklense de sık sık istifa çağrılarıyla karşı karşıya kalıyor.

BAE’nin bilimsel tavsiyelere aykırı petrol ve gaz üretimi planlarının Al Jaber’in güvenilirliğini baltaladığı aktarılıyor. Petrol ve gaz üretiminden kaynaklanan metan emisyonlarının azaltılması, küresel iklim krizine karşı önlemlerin hayati bir parçası olarak görülüyor ve Adnoc, 2025 yılına kadar sızıntıları, üretilen gazın yüzde 0,15’inden daha azıyla sınırlandırmayı hedeflediğini duyurdu.

Ancak BAE veliaht prensi Halid bin Muhammed bin Zayid’in başkanlık ettiği Adnoc toplantısının ardından şirketin 2022 yılı için emisyon seviyesi yüzde 0,07 olarak açıklandı.

ABD’deki Harvard Üniversitesi’nden bilim insanlarının yayımladığı çalışmada BAE’nin 2019’daki metan sızıntıları yüzde 3,3 olarak tahmin edildi. Adnoc, 2021 yılında petrol ve gaz operasyonlarından kaynaklanan toplam metan emisyonlarının 38 bin ton olduğunu bildirdi.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın verilerine göre bu, BAE’nin bu tür operasyonlardan kaynaklanan toplam metan operasyonlarının yüzde 3’ünü temsil ediyor. Bu durum, Adnoc’un BAE’deki tüm petrol ve gaz faaliyetlerinin yüzde 62’sinden sorumlu olduğunu gösteren verilerle çelişiyor.

“BAE, COP28’İN ENERJİ DÖNÜŞÜM PAKETİNİ BENİMSESİN”
Leave It in the Ground Initiative’de araştırmacı olan Kjell Kühne, The Guardian’a yaptığı açıklamada, “BAE bu yıl iklim konusunda dünyaya liderlik etmek istiyor ve bunun için metan emisyonları bir turnusol testi. Abu Dabi, yeni fosil gaz projeleri inşa etmek, tutarsız hedefler belirlemek ve metan emisyonlarını düzgün bir şekilde raporlamamakla bunun tam tersini yapıyor. Dünyanın en iyi halkla ilişkileri bile daha fazla fosil yakıtla iklimi kurtaramayacağımız gerçeğini gizleyemez. Bu noktada bir lider adayından söz değil eylem beklenir” ifadelerini kullandı.

Britanya’daki Enerji ve İklim İstihbarat Birimi’nden Gareth Redmond-King, “BAE’nin yaklaşık on yıldır kendi metan emisyonları hakkında rapor bile sunmamış olması, COP28’in başkanı olarak üstlendiği rolün devlet petrol ve gaz şirketinin CEO’su olarak üstlendiği rolle uyumsuz olduğu yönündeki suçlamaları kesinlikle çürütmüyor” dedi.

Oil Change International’dan David Tong da “Bir petrol yöneticisinin, kendi şirketi petrol ve gaz üretimini arttırmakla meşgulken, ülkeleri petrol ve gazı azaltmaya ikna etmesi pek mümkün görünmüyor. BAE’nin güvenilirlik kriziyle yüzleşmesinin en iyi yolu, COP28’in kapsamlı enerji dönüşüm paketini benimsemesini sağlamaktır” çağrısında bulundu.

ADNOC: 2030 YILINA KADAR SIFIR METAN EMİSYONUNA ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ
Adnoc’un bir sözcüsü ise “2022’de kapsam 1 ve 2 emisyon verilerimiz Adnoc’un dünyadaki en az karbon yoğun üreticilerden biri olduğunu teyit etti. İş birliği ve inovasyon, kapsam 3 emisyonlarının ele alınması konusunda kilit rol oynayacaktır. Müşterilerimizin yeni enerjilere geçişine yardımcı olmak için onlarla birlikte çalışıyoruz. Adnoc olarak 2030 yılına kadar sıfır metan emisyonuna ulaşmayı hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.

Exit mobile version