Bugün Kıbrıs

Guterres görev süresi dolmadan Kıbrıs için harekete geçecek

Bugün Kıbrıs

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şimdilik net bir mesaj vermediğini belirten Kombos, Guterres’in Kıbrıs sorununa bir elçi atayarak yeniden dahil olmak istediğini söyledi.

Avrupa Birliği’nin sürece daha aktif katılımı hakkında sorulan bir soruya Kombos, Guterres’in bu durumu rekabetçi görmek yerine yararlı olarak değerlendirdiğini belirtti. Ayrıca, Kıbrıs’ın AB düzeyindeki diplomasi çabalarının, Guterres’i müzakerelere yeniden başlaması için gerekli koşulların oluştuğuna ikna ettiğini ifade etti.

Güney basınında çıkan haberlere göre Kombos, Türkiye’ye AB’den olası teşvikler ve Kıbrıs müzakerelerine bir Avrupa elçisi atanmasının, yeni dinamiklerin sinyallerini verdiğini belirtti. Aynı zamanda, bir BM temsilcisiyle birlikte bir Avrupa elçisinin atanmasının, Guterres’in belirlediği altı maddelik çerçeveye dayalı anlamlı müzakerelere dönme fırsatı yaratacağını ifade etti.

TÜRKİYE’DEN NET BİR İŞARET YOK
Kombos, Türkiye’nin Kıbrıs sorununa yapıcı bir şekilde yeniden dahil olmaya istekli olduğuna dair net bir işaret olmadığını belirtirken, ABD’nin de jeostratejik çıkarları nedeniyle bu sürece dahil olduğunu belirtti.

Kuzeydeki gelişmelerden endişe duyduğunu belirten Kombos, bu konuda bir önlem paketi geliştirildiğini açıkladı.

Kombos, tüm tarafların çözüm sürecini olumsuz etkileyecek adımlardan kaçınması gerektiğini vurguladı. Özellikle Maraş, MEB veya diğer bölgelerdeki gelişmelerin, çözüm sürecini olumsuz etkileyecek bir atmosfer yaratmaması gerektiğini belirtti.

Exit mobile version