Bugün Kıbrıs

Atina’dan Libya konusunda ‘U’ dönüşü

Bugün Kıbrıs

2019 yılında Ankara ile imzaladığı deniz yetki sınırları anlaşması nedeniyle Libya yönetimiyle ilişkilerini koparan Yunanistan, BM’nin tanıdığı Trablus hükümetini yok sayma politikasının işe yaramadığını fark edince, ilişkileri yeniden canlandırmak için harekete geçti.

Hürriyet’ten Yorgo Kırbaki’nin haberine göre Yunanistan, Türkiye ile 27 Kasım 2019’da deniz yetki sınırlarının belirlenmesine ilişkin mutabakat muhtırası imzalayarak Doğu Akdeniz’deki hayallerini suya düşürdüğü için 4 yıldır her türlü ilişkiyi kestiği Libya ile yakınlaşma yolları arıyor. Bu çerçevede Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Yerapetritis, Libyalı mevkidaşı Necla Manguş’u telefonla arayarak ilk kez görüştü.

BÜYÜKELÇİ ATANIYOR
Yunan dışişleri kaynaklarına göre Yerapetritis görüşmede, Atina-Trablus ilişkilerine tekrar ivme kazandırılması ve kapalı olan iletişim kanallarının yeniden açılması gerektiğini belirtti. Ayrıca Yunanistan’ın Trablus’a uzun yıllar sonra yeniden Büyükelçi atayacağını duyurdu. İki bakan ayrıca, eylül ayında ABD’nin New York kentinde yapılacak Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu çalışmaları sırasında bir araya gelmeyi kararlaştırdı.

Exit mobile version