Bugün Kıbrıs

Avrupa Komisyonu, Kıbrıslı liderlerin KŞK ziyaretini memnuniyetle karşıladı

Bugün Kıbrıs

Avrupa Komisyonu, Kıbrıslı liderler Nicos Christodoulides ve Ersin Tatar’ın Lefkoşa’daki Kayıp Şahıslar Laboratuvarı’na yaptıkları ortak ziyareti memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Komisyonun Kıbrıs Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada, bu ziyaretin, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik beklentilerin yükseldiği bir dönemde yapıldığı belirtildi. Açıklamada, Avrupa Birliği’nin Kıbrıs Türk toplumuna yönelik Mali Yardım Programı’nın Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini kolaylaştırmak için destek vermeye devam ettiği ve Avrupa Komisyonu’nun Kayıp Şahıslar Komitesi’ne sağladığı önemli desteğe dikkat çekildi.

2006 yılından bu yana neredeyse 36 milyon Euro’ya ulaşan finansman ile Avrupa Birliği, Kıbrıs’ta barışın inşası ve uzlaşı çabalarına katkı sağladığına dikkat çekilen açıklamada, AB finansmanının, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk bilim insanlarından oluşan iki toplumlu ekiplerin çalışmalarını desteklemeye devam ettiği ve bu sayede her iki toplumdaki kayıp ailelerinin yaralarının sarılmasına yardımcı olduğu vurgulandı.

Açıklamada, 2006 yılından bu yana 741 Kıbrıslı Rum ve 292 Kıbrıslı Türk’e ait kalıntıların kimlik tespiti yapılarak ailelerine iade edildiği belirtilirken, 769 Kıbrıslı Rum ve 200 Kıbrıslı Türk’ün hala kayıp olduğu vurgulandı.

Exit mobile version