Bugün Kıbrıs

İsrail: Protestocular, Netanyahu’nun yargı reformuna karşı yolları kapattı

İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu’nun planladığı yargı reformuna karşı Tel Aviv’in merkezinde protestolar yapıldı.

Çoğu yedek asker olan göstericiler, insan zincirleri oluşturarak Tel Aviv’in merkezindeki İsrail askeri karargahı Kirya’nın girişlerinden birini kapattı.

Tel Aviv borsasının dışında ise sis bombaları patlatıldı. Davullar çalınıp yönetim aleyhine sloganlar atılan gösteride, “ulusumuzu kurtarın” ve “diktatörlük ekonomiyi öldürecek” yazılı pankartlar taşındı.

İsrail’in en büyük işçi sendikası olan Histadrut’un genel merkezinin önünde toplanan kalabalık ise genel grev çağrısında bulundu. İşçi sendikasının mart ayındaki grev çağrısı sonrası Netanyahu, yargı revizyonunu dondurmuştu.

Gösteriye katılan İsrailli bir start-up şirketinin mali işler müdürü Itai Bar Natan, “Bu hükümet tamamen delirmiş durumda.

Demokrasimiz için, inşa ettiğimiz her şey için korkuyoruz. Batı Şeria’daki yerleşimciler, ekonomi, yolsuzluk, hepsi aynı şeyin parçası.” diye konuştu.

İsrail’in 75 yıllık tarihindeki “en aşırı milliyetçi ve en muhafazakar hükümetinin” başında olan Netanyahu, ülkenin dört yıldan kısa bir süre içinde beşinci kez seçime gitmesinin ardından göreve gelmişti.

TARTIŞMALI YARGI REFORMU
Yolsuzluktan yargılanan Netanyahu geçtiğimiz aralık ayında başbakanlık koltuğuna oturmasından kısa bir süre sonra ülkenin yargısında bir dizi köklü değişiklik önerdi.

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin’in 5 Ocak’ta duyurduğu “yargı reformu”, Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandırma ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olması gibi değişiklikler içeriyor.

Haftalık kitlesel protestolar sonrası Netanyahu mart ayında reformu askıya aldı. Ancak siyasi muhalefetle yapılan uzlaşma görüşmelerinin sonuçsuz kalması üzerine geçen ay planı yeniden gündeme getirildi.

Önerilen yasalar, milletvekillerine yargıçların atanması üzerinde daha fazla kontrol sağlayacak ve parlamentoya yüksek mahkeme kararlarını bozma ve yargı denetiminden muaf yasalar çıkarma yetkisi verecek.

Bu hafta parlamentoda görüşülmeye başlanan yasa tasarısı, Yüksek Mahkeme’nin makul olmadığını düşündüğü hükümet kararlarını iptal etme yetkisini de ortadan kaldırıyor.

Netanyahu, bu önlemlerin, seçilmemiş yargıçlardan oluşan bir Yüksek Mahkeme’yi frenlemek için gerekli olduğunu savunuyor.
Analistler ise Netanyahu’nun bu adımla ülkede denge ve denetleme sistemini zayıflatacağını söylüyor.

AP

Exit mobile version