Bugün Kıbrıs

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Türkiye’yi konuşacak

Anadolu Ajansı’nın Brüksel’den aktardığına göre, isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir AB yetkilisi, Türkiye ile ilişkilerin Birlik için en fazla önem taşıyanlardan biri olduğunu belirtti ve katılım sürecinin durmasına rağmen Türkiye’nin “hâlâ aday ülke” olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği liderlerinin son toplantısında Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’den Türkiye konusunda rapor hazırlamasını istediklerini hatırlatan AB yetkilisi, perşembe günkü toplantıda bu rapor için ilk görüş alışverişinin yapılacağını bildirdi.

DİYALOG VURGUSU
AB tarafının, son dönemde Türkiye’nin dış politikasındaki değişimi bağlamında Türkiye’nin AB konusundaki tutumunu da “test etmek”, gelecek aylarda ilişkilerin nereye varabileceğini görmek istediği aktarıldı.

Türkiye ile AB arasında başta Kıbrıs meselesi olmak üzere Suriye, Libya, Doğu Akdeniz gibi konularda görüş farklılıkları bulunduğu, bunlara rağmen Türkiye gibi önemli bir ülkeyle diyalog içinde olmak istendiği belirtildi.

AB BAKANLARI, BLİNKEN İLE TÜRKİYE’Yİ GÖRÜŞEBİLİR
AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’na ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın video konferansla katılacağı aktarıldı.

Habere göre, toplantının Blinken ile yapılan bölümünde de Türkiye’nin gündeme gelmesi, 11-12 Temmuz’daki Vilnius Zirvesi’nde Türkiye’nin İsveç’in üyelik başvurusu hakkındaki kararı sonrası durum değerlendirmesi yapılması öngörülüyor.

Toplantının diğer gündem maddeleri arasında Rusya ve ekonomik güvenlik konularının yanı sıra Ukrayna’ya destek, Çin, Tunus, Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinin bulunduğu belirtildi.

Toplantının bir kısmına Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba’nın da katılacağı aktarıldı.

Exit mobile version