Nature Medicine dergisinde bugün yayınlanan bir araştırmaya göre, geçen yıl 30 Mayıs – 4 Eylül tarihleri arasında aşırı sıcaklarla bağlantılı 61 bin 672 ölüm vakası kaydedildi.
Avrupalı araştırmacılar tarafından hazırlanan bir rapora göre, 2022 yılında Avrupa genelinde 61 binden fazla insan aşırı sıcaklar nedeniyle hayatını kaybetti.
Nature Medicine dergisinde yayınlanan raporda, dünyanın en fazla ısınan kıtasında gelecek yıllarda beklenen daha ölümcül sıcak hava dalgalarına karşı korunmak için daha fazla adım atılması çağrısı yapıldı.
Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü ile Fransa sağlık enstitüsü INSERM’de görevli bir grup bilim insanı tarafından yapılan araştırmada, Avrupa kıtasında yer alan 35 ülkede toplam 543 milyon kişiyi kapsayan 823 bölge için 2015-2022 yılları arasındaki sıcaklık ve ölüm verileri incelendi.
Araştırmacılar 2022 yazının her haftasında her bölge için sıcaklıkla bağlantılı ölümleri belirlemek için çeşitli modeller kullandı.
Çalışmaya göre, geçen yıl 30 Mayıs ve 4 Eylül tarihleri arasında 61 bin 672 ölümün sıcaklarla bağlantılı olduğu ortaya çıktı.
Araştırmada, özellikle 18-24 Temmuz haftasındaki yoğun sıcak hava dalgasının başlı başına 11 bin 600’den fazla ölüme neden olduğu bilgisi yer aldı.
INSERM’de görevli araştırmacı ve raporun yazarlarından Hişam Aşebak, “Bu çok yüksek bir ölüm vakası sayısı” sözleriyle durumun vahametine işaret etti.
AFP’ye konuşan Aşebak, “2003’ten sonraki sıcakların ölümler üzerindeki etkisini biliyorduk, ama bu analizle, nüfusu korumak için yapılması gereken hala çok iş olduğunu görüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Avrupa tarihinin en kötü sıcak hava dalgalarından biri olarak kabul edilen 2003 yılında 70 binden fazla aşırı sıcaklıkla bağlantılı ölüm vakası kaydedilmişti.
Avrupa İstatistik Kurumu (Eurostat) da daha önce yayınladığı araştırmalarda Avrupa’nın yakın gelecekte daha ölümcül sıcak hava dalgalarının etkisinde kalacağı uyarısında bulunmuştu.
Araştırmalara göre, 2022 yılı şu ana kadarki rekor seviyedeki en sıcak yaz dönemi olarak kayıtlara girmişti.
KADINLAR VE 80 YAŞ ÜSTÜ DAHA HASSAS DURUMDA
Bugün yayınlanan rapora göre, Fransa’da geçen yıl 2,43 santigrat derecelik bir artışla bir önceki yaz ortalamasına kıyasla en büyük sıcaklık artışı kaydedildi.
İsviçre 2,30 derecelik artışla Fransa’nın çok da gerisinde kalmazken, onu 2,28 ile İtalya ve 2,13 derece ile Macaristan takip etti.
Sıcaklığa bağlı en yüksek ölüm sayısı 18 bin 10 ile İtalya’da gerçekleşirken, onu 11 bin 324 ile İspanya ve 8 bin 173 ile Almanya takip etti.
Araştırmaya göre, ölümlerin çoğunluğunu 80 yaş üstü insanlar oluşturdu.
Raporda, sıcaklar nedeniyle ölenlerin yaklaşık yüzde 63’ünün kadın olduğu yer aldı.
Aradaki fark, kadınların erkeklerden yüzde 27 daha fazla ölüm oranına sahip olduğu 80 yaş üzerinde daha da belirginleşti.
Daha önce yapılan araştırmalar Avrupa’nın küresel ortalamanın iki katı hızla ısındığını ortaya koyuyordu.
ÖNLEM ALINMAZSA 2050’YE KADAR YILDA 120 BİNDEN FAZLA İNSAN ÖLECEK
Dünya 1800’lerin ortalarından bu yana ortalama 1,2 derece ısınırken, Avrupa geçen yıl sanayi öncesi dönemden yaklaşık 2,3 derece daha sıcak bir seviyede seyretti.
Yeni çalışma, vatandaşların artan sıcaklıklara karşı korunması için bir adım atılmaması halinde, 2030’a kadar Avrupa’nın her yaz ortalama 68 binden fazla sıcaklığa bağlı ölüm vakasıyla karşı karşıya kalacağı tahmininde bulundu.
Keza son raporda araştırmacılar, 2040 yılına kadar ortalama 94 binden fazla sıcaklığa bağlı ölüm olacağı ve 2050 yılına kadar bu sayının 120 binin üzerine çıkabileceğini dile getirdi.
“Bu tahminler, mevcut kırılganlık seviyesine ve gelecekteki sıcaklıklara dayanıyor” diyen Aşebak, “Eğer çok etkili önlemler alırsak, bu kırılganlık azaltılabilir” şeklinde konuştu.
AFP