Bugün Kıbrıs

Madımak I İnsanlığa karşı işlenen suçlar zaman aşımına uğratılamaz

Türkiye’deki İnsan Hakları Derneği (İHD), 2 Temmuz 1993’te yaşanan Sivas Katliamı’nın 30. yıldönümü nedeniyle yazılı açıklama yaptı.

“2 Temmuz 1993’te Sivas’a, Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne giden canlarımızdan 33’ü, Madımak Oteli’nde yakılarak katledildi. 30 yıldır süren bu davada gerçekler ortaya çıkmadı, katliamın gerçek suçluları yakalanıp hesap vermedi” diyen İHD, Sivas Katliamı Ana Davası’nın 2012 yılında zaman aşımına uğratıldığını hatırlattı.

Cezasızlık politikası

İHD, cezasızlık politikasının uygulandığı davayla ilgili şunları kaydetti:

“İnsanlığa karşı işlenmiş bir suçun örtbas edilmesi”

İHD, üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen hala tam olarak aydınlatılmamış olan bu katliam davasının zaman aşımına uğratılmasını “insanlığa karşı işlenmiş bir suçun örtbas edilmesi” olarak nitelendirdi ve insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımının söz konusu olmayacağını vurguladı.

“Fail ve sorumluların korunması cezasızlık politikasının bir yansımasıdır” diyen İHD, açıklamanın devamında şunları kaydetti:

“Bunca hukuksuzluk yetmezmiş gibi katliamın adresi, 33 insanın yakılarak katledildiği Madımak Oteli’nin ‘Utanç Müzesi’ yapılmasına izin vermeyenler, katliam sırasında ölen iki saldırganın adını içeren ‘Bilim ve Kültür Merkezi’ adıyla kullanılmasına ve katliamın kutsanmasına izin vererek bir kez daha insanlık vicdanını sızlatmış ve taraflarını belli etmişlerdir.”

“Hakikat mücadelemizi sürdüreceğiz”

İHD olarak, 2 Temmuz’un “İnsanlığa Karşı İşlenen Suçları Kınama Günü” olarak ilan edildiğinin belirtildiği açıklamada, “Sivas Madımak’ta yaşanan katliama ilişkin hakikatin ortaya çıkarılması, geçmişle gerçek bir yüzleşme sürecinin yaşanması ve en önemlisi baskıcı zihniyetin değişmesi gerekmektedir. Bu zihniyet değişikliğinin yapılması ise insan haklarının prensiplerinin tamamen yaşama geçirilmesi ile mümkündür” denildi.

Hakikatin ortaya çıkarılması mücadelesinin sürdürüleceğinin belirtildiği açıklamada şu talepler sıralandı:

Kaynak: bianet

Exit mobile version