Bugün Kıbrıs

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi kapanışında Başkan Aksun’dan suçla mücadele çağrısı

HABER MERKEZİ

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi, kapanışını gerçekleştirdi. Başkan Fadıl Aksun’un yaptığı konuşmada, mahkemenin Lefkoşa, Güzelyurt ve Lefke bölgelerinde işlenen ağır cezalık suçların yargılamasını yapmanın yanı sıra Güvenlik Kuvvetleri Mahkemesi olarak da görev yürüttüğü belirtildi. Aksun, 2022-2023 adli yılı içerisinde toplamda 262 davayı sonuçlandırdıklarını ve 99 davanın yeni adli yıla kaldığını ifade etti.

Aksun, biten davalarda suç tiplerine göre sıralamanın şu şekilde olduğunu açıkladı: 1. uyuşturucu suçları 65, 2. bina açma: 26, 3. müstahdem tarafından sirkat 22, 4. sahte banknot tasarrufu 17, 5. sahte resmi belge düzenleme 15, 6. ateşli silah tasarrufu 7, 7. cinsel suçlar 7, 8. ölümlü trafik kazası 6, 9. insan kaçakçılığı 5, 10. ağır yaralama 4, 11. ağır suç işlemek için gizli ittifak 4, 12. adam öldürmeye teşebbüs 1.

Başkan Aksun, kapanışta çeşitli konularla ilgili mesajlar verdi. Uyuşturucu verme/satış ve ithal suçlarında ve uyuşturucu miktarında ciddi artış olduğunu, bu maddelerin büyük bir bölümünün Ercan Havalimanı üzerinden ülkeye sokulmaya çalışıldığını belirtti ve yeni havalimanının daha sıkı denetim imkanlarına sahip olmasını umut ettiğini dile getirdi.

Öğrencilerin suça karışma oranının önemli ölçüde arttığını ve dil okullarının da dahil olduğu bir soruna dikkat çekti. Dil okullarının derslere katılmadan yabancı uyruklu öğrencilere kayıt yaparak yasal statü kazandırmaya çalıştıklarını gözlemlediklerini ifade etti ve Eğitim Bakanlığı’nın bu tür kuruluşları daha sık denetlemesi gerektiğini belirtti.

Çocuk istismarının önemli bir sorun olduğunu vurgulayan Aksun, bu suçların önlenmesinde yasaların yetersiz olduğunu ve okullarda farkındalık eğitimlerinin önemli bir rol oynayabileceğine inandıklarını söyledi. Ayrıca, para ve kambiyo yasasına aykırı olarak yüksek miktarlarda izinsiz para giriş ve çıkışı olduğunu ve kontrolsüz para hareketlerinin suç gelirinin aklanması gibi faaliyetleri engellemekte devletin denetim yetkisini ortadan kaldırdığını ifade etti. Bunun yanı sıra, ülkede gayrimenkul alımı için yapılan yüklü miktarda para girişi sonrasında kontrol edilmediğini ve riskli bir para sirkülasyonu olduğunu belirtti.

Aksun, trafik kazalarında alkol ve uyuşturucu kullanımının arttığına dikkat çekti ve yasal düzenlemelerle alkol ve uyuşturucu denetimlerinin yapılması gerekliliğini vurguladı. İşyeri ve şantiye alanlarında oluşan ölümlü kazaların iş sağlığı ve güvenliği yasasına uygun şekilde önem verilmediğini söyledi ve denetimlerin artması gerektiğine işaret etti.

Ülkenin coğrafik yapısı gereği düzensiz göçmen sorunuyla karşı karşıya olduğunu belirten Aksun, göçmenlerin barınma, yargılama ve deport işlemlerinin kamu bütçesine ağır bir yük olduğunu ifade etti. Çocuk ve yetişkinlerin farklı koğuşlarda tutulmasının memnuniyet verici olduğunu ancak ayrı bir çocuk islah evi gerekliliğini ortadan kaldırmadığını söyledi. Ayrıca, cezaevinde doğum yapan hükümlüler ve bebeklerin cezaevi koşullarında büyüdüğünü gözlemlediklerini ve sosyal hizmetlerin bu bebeklerin sağlıklı gelişimi için cezaevi müdürlüğü ile birlikte hareket etmeleri gerektiğini ifade etti.

Son olarak, suçların azaltılması ve adaletin sağlanmasında mahkemelere ciddi bir yük düştüğünü ancak bunun sadece mahkemenin çabalarıyla sağlanamayacağını belirterek tüm katılımcılara başarılar diledi.

Exit mobile version