Bugün Kıbrıs

Daron Acemoğlu’ndan faiz artırımı değerlendirmesi: “Rasyonel politikalara dönme hedefinin pek ciddi olmadığını görüyoruz”

Ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 15 oranında artırmasına ilişkin olarak yaptığı sosyal medya paylaşımında, “Merkez Bankası’nın bugün (dün) açıkladığı faiz gerçekten hayal kırıcı. Birçok insanın da şüphe ettiği gibi rasyonel politikalara dönme hedefinin pek ciddi olmadığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi 26 ay sonra yükseltti. PPK, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında bugün yaptığı toplantıda, yüzde 8,5 seviyesindeki politika faizi, 650 baz puan arttırarak yüzde 15’e çıkardı.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) Prof. Dr. Acemoğlu, Merkez Bankası’nın 26 ay sonra politika faizinin artırmasını değerlendirdi. Acemoğlu, sosyal medya hesabında şu açıklamayı yaptı:

“FAİZ AÇIKLAMASI POLİTİK GÜCÜN HALA CUMHURBAŞKANIN ELİNDE OLDUĞUNU GÖSTERİYOR”
“Merkez Bankası’nın bugün (dün) açıkladığı faiz gerçekten hayal kırıcı. Birçok insanın da şüphe ettiği gibi rasyonel politikalara dönme hedefinin pek ciddi olmadığını görüyoruz. Niye?

Birincisi, piyasalara bu kadar umut verdikten sonra onların beklediğinin çok altında bir faiz açıklaması ekonomik politik gücün hala cumhurbaşkanı ve çevresindeki insanlar elinde olduğunu ve seçim ekonomisine erkenden geçiş olacağını gösteriyor.

“BU KARARDAN SONRA YATIRIMCILARIN GÜVENİNE NE OLACAĞINDAN EMİN DEĞİLİM”
İkincisi, yeni bir faiz politikası olup olmadığı belli değil. Tabii ki birden 15 puanlık bir artış mantıklı olmazdı. Ama buradan nereye gideceği hakkında büyük belirsizlik var ve bu karardan sonra yatırımcıların güvenine ne olacağından emin değilim.

“RASYONEL POLİTİKALARA DÖNÜŞ SÖYLEMİ KISA VADEDE ZAMAN KAZANMAK İÇİN…”
Üçüncüsü ve bence en kötüsü, faiz konusunda bu kadar cesaretsiz davranan bir teknokrat grubu çok daha zor olan yapısal problemlerle nasıl uğraşacak?

Bunların hepsini bir araya koyarsak şu ana kadar söylenen rasyonel politikalara dönüş söyleminin biraz daha vitrinler için ve kısa vadede zaman kazanmak için yapıldığı konusunda olan görüşler kuvvetleniyor.”

Exit mobile version