The Guardian’ın aktardığına göre Atinalı yetkililer, taşıyabileceğinden fazla yük taşıyan teknenin halat bağlandığı gerekçesiyle alabora olabileceği iddialarını reddetti. Yetkililer, kazadan önce bir sahil güvenlik teknesinin göçmen teknesine eşlik ettiğinin ortaya çıkmasının ardından gündeme gelen “Yunanistan yeterince hızlı davranmadı” eleştirilerini de reddetti.
İlk başta sahil güvenliğin tekneyle mesafesini koruduğunu iddia eden hükümet sözcüsü Ilias Siakantaris, daha sonra bir halat kullanıldığını doğruladı. Siakantaris, “Sahil güvenliğin kendilerini sabitlemek, yaklaşmak ve yardım isteyip istemediklerini sormak için halat kullandığını” dile getirdi.
Siakantaris ayrıca, “Yardımı reddettiler. ‘Yardım yok, biz İtalya’ya gidiyoruz’ dediler ve yola devam ettiler” diye konuştu. Sahil güvenlik sözcüsü Nikos Aleksiu, “Tekneyi biraz uzaktan takip etmeyi kararlaştırdı. bu yüzden hızlıca harekete geçtik” dedi.
Yunan yetkililer ayrıca, teknedekiler yardımı reddettiği için daha hızlı müdahil olamayacaklarını söyledi. Yasal ve yardım grubu uzmanları ise bu eleştiriyi geçerli bulmuyor.
Resmin makamlar, Yunanistan açıklarında göçmen teknesinin alabora olmasının ardından çoğu Suriye, Mısır ve Pakistanlı 78 kişinin öldüğünü ve 104 kişinin kişinin kurtarıldığını duyurdu. Polis ise 500 kadar insanın kayıp olduğuna inanıyor. Ayrıca teknenin ambarında 100 kadar çocuk olduğu iddia edilmişti.