Dünya Bankası ‘Kuzey Kıbrıs’ raporu: Sistem yoksulluğu azaltmıyor

‘Zorlu Zamanlarda Yol Almak" başlıklı rapor Kıbrıslı Türk ekonomisinin röntgenini çekti.

HABER MERKEZİ

Dünya Bankası’nın yer yıl düzenli olarak Kıbrıslı Türk ekonomisinin gidişatına dair yayımladığı rapor Avrupa Komisyonu finansmanı ile Dünya Bankası aracılığı ile hazırlandı.

Raporun birinci bölümü genel makroekonomik göstergeler ışığında durumu ele aldı. Deprem, daralma, Ukrayna savaşı ve yüksek enflasyon sarmalında nasıl bir ekonomi politikası uygulamak gerektiğinin altı çizildi.

Rapor ekonomide çok ciddi yapısal sıkıntıların olduğunu ortaya koydu. Ekonomik anlamda piyasanın tutunduğu iki ana noktanın ise Yeşil Hat ticaretindeki ve geçişlerdeki artış olduğu vurgulandı.

Raporda sistemin yoksulluğu azaltmadığı, vergi politikalarında etkin bir reform uygulanırsa yoksulluk ve eşitsizliği azaltmanın mümkün olduğu belirtildi. Raporda somut öneriler de yer aldı.

TEMELDE RAPORUN 5 ÖNERİSİ VAR:
• Yoksullara ve en kırılgan kesimlere, yani yaşam maliyeti krizinden en çok etkilenen gruplara acil durum desteği sağlanması üzerinde odaklanmaya devam edilmesi.

• Yenilenebilir enerji (YE) kaynaklarına yapılan yatırımların artırılması, enerji verimliliğinin teşvik edilmesi ve enerji tarifelerinde reform yapılması yoluyla enerji güvenliğinin güçlendirilmesi.

• Doğal afet ve iklimle ilgili risklere karşı direncin güçlendirilmesi. Bu finansal korumanın güçlendirilmesi, risk azaltmaya yatırım yapılması ve hazırlık durumunun iyileştirilmesi yoluyla başarılabilir.

• Rekabetçiliği artırıcı reformların uygulanması ve bu şekilde daha rekabetçi bir özel sektörün oluşturulması yoluyla daha geniş anlamda dirençliliğin güçlendirilmesi.

• Beşeri sermayenin geliştirilmesi ve pandeminin yol açtığı kayıplar sonrasında toparlanmanın sağlanması.

ÖZEL SAYI: MALİYE POLİTİKALARI
Raporun “özel sayısı” ise maliye politikalarına odaklandı. Özel Sayı, Kıbrıs Türk toplumunda mevcut olarak uygulanan vergi politikalarının ve transferlerin yoksulluk ve eşitsizlik üzerindeki etkilerini analiz etti. Maliye politikasının eşitsizliği azaltmada genel olarak sadece sınırlı bir etkiye sahip olduğu, ancak sistemin yoksulluğu azaltamadığını gösterdiğini vurguladı. Ancak analizin detaylarında bir reform çerçevesinin altı çizilerek, vergi politikalarında etkin bir reform çerçevesi uygulanırsa yoksulların yükünü azaltmak ve eşitsizliği ortadan kaldırmak için daha etkin bir vergi ve transfer sistemi yoluyla Kıbrıslı Türklerin ekonomisinde potansiyel iyileştirmelerin gerçekleştirilebileceğine işaret edildi

“Kıbrıs Türk Ekonomisi: Zorlu Zamanlarda Yol Almak Makroekonomik İzleme Raporu”nu buradan indirebilirsiniz.

Raporun tamamı şöyle:

 

 

 

 

 

 

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi