Güney Kore’de tarihi adım: Eşcinsel evlilik yasası meclise sunuldu

Güney Kore'deki milletvekilleri, eşitlik mücadelesinde belirleyici bir an olarak sivil gruplar tarafından kutlanan bir hamleyle, ülkenin ilk eşcinsel evlilik yasasını önerdi.

Muhalefetteki Adalet Partisi’nden Jang Hye-yeong tarafından önerilen ve tüm partilerden 12 milletvekilinin ortak sponsorluğunda sunulan evlilik eşitliği yasası, ülkenin medeni kanununu aynı cinsiyetten kişileri evliliğe dahil edecek şekilde değiştirmeyi amaçlıyor.

Tasarının geçmesi pek olası değil, ancak aile fikrini geleneksel kriterlerin ötesine genişletmesi için hükümet üzerindeki baskıyı artırması beklenen üçlü bir yasa tasarısının bir parçasını oluşturuyor.

Güney Kore sivil eşcinsel birliktelikleri tanımıyor. Anayasa, evlilik ve ailenin, “bireysel haysiyet ve cinsiyet eşitliği temelinde” kurulacağını şart koşuyor. Bu hüküm, genellikle evliliği karşı cinsten çiftlerin birleşmesi ile sınırlayıcı olarak görülüyor.

Jang, çarşamba Ulusal Meclis önünde, “Aile, toplum adı verilen daha büyük bir topluluğu oluşturan en temel birimdir” dedi.

Marriage Equality Korea sivil grubunun avukatı Ryu Min-hee, Guardian’a, “Bu tarihi bir an, ancak bu sadece başlangıç. Tasarılar derhal mecliste görüşülmeli” diye konuştu.

Güney Kore’de eşcinsel çiftlere yasal haklar vermeye yönelik geçmişteki çabalara, bu tür hareketlerin “eşcinselliği yasallaştıracağını” iddia eden dini gruplar karşı çıktı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi