Afganistan’da binlerce aile mağaralarda yaşam mücadelesi veriyor

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, yaklaşık 40 milyon nüfusun bulunduğu Afganistan'da 28,3 milyon kişinin acil insani yardıma muhtaç olduğu biliniyor.

Taliban’ın Ağustos 2021’de işgal ettiği Afganistan’da milyonlarca kişi kuraklık, açlık, hastalık ve yetersiz beslenme gibi sorunlarla mücadele ediyor.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, yaklaşık 40 milyon nüfusun bulunduğu Afganistan’da 28,3 milyon kişinin acil insani yardıma muhtaç olduğu biliniyor. Bu kişiler arasında kadınlar ve çocuklar ise en savunmasız grubu oluşturuyor.

Uzun yıllardır süren çalkantılı siyasi ve ekonomik krizin derin etki bıraktığı Afganistan’da, binlerce aile, mağaralarda yaşamaya devam ediyor.

1400’DEN FAZLA AİLE YAŞIYOR
AA muhabirleri, Bamyan mağaralarında Afganistanlı ailelerin yaşam mücadelesini görüntüledi.

Başkent Kabil’in yaklaşık 4 saat batısında bulunan Bamyan vilayetinde, geçen sene son yılların en sert kışı yaşandı.

Gidecek yerleri ya da temel ihtiyaçlarını dahi karşılayacak kadar geliri olmayan çok sayıda Bamyanlı aile, 2001’de Taliban’ın yok ettiği Buda heykellerini barındıran dağ sırası boyunca uzanan mağaralarda yaşıyor.

Söz konusu Afganistanlı ailelerin kimisi uzun yıllardır burada yaşarken kimisi de Taliban’ın 2021’de Afganistan yönetimine geldiği süreçte yerinden edilerek buraya sığınmak zorunda kaldı.

Bamyanlı yerel gazeteci Seyyid Ahmed Musevi, merkeze 2 kilometre mesafedeki Teybuti bölgesindeki mağaralarda 1400’den fazla ailenin yaşadığını söyledi.

BM’nin bu ailelere ev yapma sözü verdiğini aktaran Musevi, projeye şehir merkezine nispeten uzak bir bölgede başlandığını ve ailelerin evlerin teslimini beklediğini dile getirdi.

İÇME SUYU TEMİNİ İLE HAŞERELER EN BÜYÜK SORUN
Aileler, 5-10 metrekare büyüklüğünü geçmeyen mağaralarda yaşıyor. Bazı aileler zaman içerisinde yaşadıkları mağaraların girişlerine kerpiçlerle duvar örerek “evlerini” genişletti.

Mağaradaki ailelerin en büyük sorununu, içme suyu temini ile örümcek, akrep, kırkayak ve haşereler oluşturuyor. Aileler, içme suyu temini için uzak mesafedeki su kuyularına gitmek zorunda kaldığını söylerken, yazın gelmesiyle mağaraları sık sık haşerelerin bastığını ifade ediyor.

Duvarlardan dökülen toz ve taş parçaları ile yağan yağmurun içeriye sızması da ailelerin en önemli sorunları arasında yer alıyor.

Kimi aileler, 30-40 santimetre ebatındaki solar paneller aracılığıyla akülerini şarj edip buradan sağlanan enerjiyi telefon şarj etme ya da aydınlatma için kullanıyor. Solar panellere dahi sahip olamayan aileler ise gece karanlıkta oturmak zorunda kalıyor.

Kaynak: Bianet

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi