ABD’de 8 yaşındaki göçmen çocuk gözaltında öldü

Honduraslı göçmen anne, Amerikan Sınır Devriyesi'nin gözaltı merkezinde hayatını kaybeden 8 yaşındaki çocuğunu hastaneye götürme talebinin defalarca reddedildiğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Sınır Devriyesi gözetiminde hayatını kaybeden 8 yaşındaki kız çocuğunun annesi, yetkilileri nefes almakta ve yürümekte zorlanan kızını hastaneye kaldırmamakla suçladı.

Ölen çocuğun annesi Mabel Alvarez Benedicks, kronik kalp problemleri ve orak hücreli anemi geçmişi olan kızı için yardım talebinin Sınır Devriyesi yetkilileri tarafından görmezden gelindiğini iddia etti.

Benedicks AP’ye yaptığı açıklamada, “Kızımı onlar öldürdü çünkü bir buçuk gün boyunca nefes alamadı. Ağladı, hayatta kalmak için yalvardı ama onu görmezden geldiler. Onun için hiçbir şey yapmadılar.” ifadelerini kullandı.

Annesi, 8 yaşındaki kızının Sınır Devriyesi tarafından gözaltında tutulmalarının dokuzuncu gününde, çarşamba günü yaşamını yitirdiğini söylüyor. Yasalara göre, bir kişi 72 saatten uzun süre Sınır Devriyesi tarafından gözaltında tutulamıyor ancak kurumun özellikle yoğun zamanlarda bu kuralı ihlal ettiği bildiriliyor.

Bu, yasa dışı sınır geçişlerindeki yoğunluğun gözetim tesislerini ciddi şekilde zorlamasının ardından iki hafta içinde gerçekleşen ikinci çocuk ölümü.

Sınır Devriyesi’nin bağlı olduğu Amerika Birleşik Devletleri Gümrük ve Sınır Muhafaza kurumu açıklamasında, 8 yaşındaki çocuğun Teksas’taki bir istasyonda “tıbbi bir acil durum” yaşadığını ve o günün ilerleyen saatlerinde bir hastanede hayatını kaybettiğini bildirmişti.

Yaşananları anlatan anneye göre, bir doktorun kızına grip teşhisi koymasının ardından aile 14 Mayıs’ta Harlingen istasyonuna gönderildi. Anne, kızını solunum güçlüğü nedeniyle hastaneye götürmek için ambulans istediğini ancak bu isteğinin reddedildiğini söyledi.

ANNE AMBULANS TALEPLERİNİN REDDEDİLDİĞİNİ SÖYLÜYOR
Çocuğa daha sonra serum fizyolojik verildiğini, duş aldırıldığını ve ateşini düşürmek için ateş düşürücü ilaç verildiğini ancak solunum problemlerinin devam ettiğini söyleyen anne, kızının boğaz ağrısının yemek yemesini engellediğini ve yürüyememeye başladığını da sözlerine ekledi.

Anne, daha sonra bir doktorun aileden çocuğun bayılması halinde geri gelmesini istediğini anlattı fakat ailenin çarşamba günü tansiyonu kontrol edilen çocuk için ambulans talepleri yine reddedildi.

Anneye göre, çocuğun bilincini kaybetmesi ve ağzından kan gelmesi üzerine günün ilerleyen saatlerinde bir ambulans çağrıldı. Anne, kızının hastaneye gitmeden önce Sınır Devriyesi ofisinde hayati belirtisi olmadığı konusunda ısrarcı.

Honduras’tan gelen anne ve baba, şimdi kızlarının cenazesini son varış noktaları olacak New York’a götürmek için maddi destek arıyor. Aile Teksas’ta bir göçmen barınağında kalıyor.

Kaynak: AP

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi