G7 liderleri Hiroşima’da

Dünyanın en büyük 7 ekonomisinin lideri, G7 zirvesi için Japonya'nın Hiroşima kentine gitti.

7 ülkenin Rusya’ya Ukrayna’yı işgali nedeniyle daha fazla yaptırım ve ihraç sınırlaması açıklamasının beklendiği toplantıya, Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski bizzat katılacak.

İkinci yılında olan Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, G7 zirvesinin ana gündemini oluşturuyor. Kiev ve destekçileri, yaptırımların artırılmasının Rusya’yı daha da zorlayacağını umuyor.

The Guardian’a konuşan bir ABD’li kaynak, G7’nin hedefinin Rusya’nın savaş için ihtiyacı olan materyallere ulaşmasını zorlaştırmak, yaptırımların delinmesine imkan veren boşlukları kapatmak ve Moskova’nın uluslararası finans sistemine erişimini kısıtlamak olduğunu ifade etti.

Yetkili, “Rusya’yı sıkıştırmaya devam etmeye bağlılığımız sürüyor” dedi.

Ukraynalı bir yetkili, Zelenski’nin pazar günü Hiroşima’da olacağını bildirdi.

Japon gazetesi Asahi Shimbun’un aktardığına göre zirve bildirgesinde geçen ayki G7 Dışişleri Bakanları toplantısında olduğu gibi “Rusya’ya askeri gerekçelerle kullanılabilecek herhangi bir ürün sağlayan ağır sonuçlar yaşar” mesajı verilecek.

Washington 70 kurumun Amerikan ihraç mallarını kullanmasını yasaklamayı ve 300 kişi ve kuruma karşı yeni yaptırımlar içeren paketin Moskova’nun Ukrayna’daki “savaş makinesine” darbe vurmayı amaçladığını söylüyor.

G7’yi ABD, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve İngiltere oluşturuyor. Zirvelere Avrupa Birliği de katılım gösteriyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi