Bugün Kıbrıs

‘Nükleer santrali kapatacağız’ demeyen partiye oy yok

Nükleer Karşıtı Platform (NKP), dün “Akkuyu’ya Nükleer Yakıt Getirilmemeli” başlığıyla, aralarında Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) de olduğu 54 nükleer karşıtı kurum ve sivil toplum örgütünün imzası ile bir mesaj yayımlayarak, siyasi iktidarın Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne (NGS) ilk nükleer yakıtın 27 Nisan’da getirileceğini duyurmasının ardından seçim yarışında yer alan siyasi partileri uyardı.

Yayımlanan mesajda nükleer santrallerin barındırdığı risklere dikkat çekilerek “Mali açıdan büyük kamu zararı doğursa da ‘Nükleer santrali kapatacağız’ demeyen hiçbir siyasi partiye oy vermeyeceğiz” denildi.

Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) 2006 yılından bu yana sekretaryasını yürüttüğü, bünyesinde birçok meslek odası, sendika, sivil toplum kuruluşu, dernek temsilcisi, yaşam savunucusu ve aktivistlerin bileşen olarak içerisinde yer aldığı NKP, yayımladığı mesajı tüm siyasi partilere iletti.

BÜYÜK TEHDİT
Mesajda öne çıkanlar şöyle:

Akkuyu’ya nükleer yakıt çubuklarının gelmesiyle ülke geleceği büyük tehdit altına girecek,
Meslek örgütleri, bilim insanları ve Türkiye halkının tepkilerine rağmen, nükleer santral projeler ısrarla gündemde tutulmaya çalışılıyor,
Akkuyu’da sorunlu inşaat süreci devam ediyor,
Sinop’ta 2019 yılında maliyet artışları nedeniyle Japon yüklenici şirketin projeden çekilmesi ve Sinop Nükleer Santralı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporuna karşı açılmış olan dava henüz sonuçlanmamasına rağmen Rus şirketler ile pazarlıklar yapılıyor,
Dünyadaki ilk “yap, sahip ol, işlet” modeline sahip Akkuyu Nükleer Santrali hem ekonomik hem sosyal çevre felaketine yol açacak.

NE DÜNYADA NE ÜLKEMİZDE
Mesajında devamında ise şöyle dendi:

“Nükleer santralin proje maliyeti içinde olmayan atık yakıt çubuklarının ve çalışma süresinin bitiminde santralın bertaraf maliyetini, ekosisteme, canlılara, insan sağlığına, tarıma, balıkçılığa verdiği zararların maliyetini proje maliyetine eklediğimizde projenin iptalinden doğacak ekonomik kayıp ile karşılaştırılamayacak ölçüde ekonomik zarar önlenmiş olacaktır.

“Bizler, ülkemizde faaliyetlerini sürdüren; meslek odaları, sendikalar, dernekler ve sivil toplum kuruluşları olarak hiçbir koşulda nükleer yakıtın Mersin Akkuyu’ya getirilmesini kabul etmiyoruz.

“Ne dünyada ne ülkemizde nükleer santral istemiyoruz. Ülke geleceğimizin nükleer felaketlerle yok edilmesine izin vermeyeceğiz.”

Kaynak: Bianet

Exit mobile version