Taliban’ın kadın çalışan yasağından sonra BM, Afganistan’daki çalışanlarına “evde kalmalarını” söyledi

Taliban, Afganistan'da kadın çalışanlarının işe gelmesini yasakladıktan sonra Birleşmiş Milletler, Afganistan'daki operasyonlarını değerlendirmeye alacağını duyurdu ve tüm Afgan çalışanlarına en az Mayıs ayına kadar işe gelmemelerini söyledi.

BM, geçen hafta yaptığı açıklamada 2021’de Afganistan’da kontrolü ele geçiren Taliban’ın, kendilerine Afgan kadın çalıştıramayacaklarını söylediğini aktardı.

BM’nin Afganistan’a yardım misyonu Unama, “Bu yasakla birlikte Taliban’ın de-facto yetkilileri bizi mide bulandırıcı bir seçime zorlamıştır: Ya Afganistan’a yardım sağlamaya devam edeceğiz ya da bu görevi üzerine kurduğumuz prensiplerden vazgeçmemiz gerekecek” açıklamasında bulundu.

BM, Taliban’ın emrini uygulamanın kendi kurallarını ihlal edeceğini bildirdi.

Yapılan açıklamada BM’nin Afganistan’daki 3 bin çalışanından gerekli temaslar ve düzenlemeler yapılırken evlerinde kalmalarını istedi.

Taliban, BM’den önce de birçok uluslararası sivil yardım kuruluşunun kadın çalışanlarına kısıtlamalar getirmişti. Birçok kişi, uygulamanın donörlerin Afganistan’a yardım etmeyi bırakmasına sebep olacağından endişe diyor.

Taliban, kadınların çalışma hayatına, eğitime ve kamuya erişimini ciddi anlamda kısıtladı.

Kaynak: T24

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi