Bugün Kıbrıs

Kıbrıs’ın geleceğine ilişkin 4 farklı senaryo, tek gerçek: Karşılıklı bağımlılık

HABER MERKEZİ

Kıbrıs’ın Gelecekleri isimli çalışma, uluslararası geçerliliği olan metodoloji kullanılarak Reos Partners işbirliği ile yürütüldü. PRIO Kıbrıs Merkezi ve Result Mediation Foundation tarafından desteklenen projenin finansmanı Hollanda, Norveç ve Finlandiya hükümetleri tarafından sağlandı.

KIBRIS’IN ÖNÜMÜZDEKİ 12 YILI İNCELENDİ
Kıbrıs’ın Gelecekleri girişimi, devam eden siyasi anlaşmazlık, jeopolitik değişimler ve gerginliklerin yanı sıra göç, iklim değişikliği, enflasyon, artan enerji fiyatları ve diğer faktörler nedeniyle adanın bugün içinde bulunduğu ve değişmekte olan belirsiz bağlamın farkındalığıyla 2022 yılında oluşturuldu. Adanın öngörülemez bir durumla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken girişimi düzenleyenler, Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların günümüzdeki çeşitli gündelik kaygılarını göz önünde bulundurarak, gelecekteki olasılıkları birlikte tartışmak ve düşünmek için benzersiz bir çabaya ihtiyaç olduğunu gördüler.

İki toplumlu projenin çıktıları güney ile aynı gün kuzeydeki basın ile paylaşıldı. Reos Partners’tan Michelle Kari projenin amacını aktardığı konuşmasında “Adanın geleceğine ilişkin konuşmalar ve kararlar sadece küçük bir grupla sınırlı kalmamalıdır. Yurttaşların da geleceğin şekillendirilmesine katılmaları gerekir” dedi.

Projede yer alan Ceren Kürüm ise “Bugünkü eylemlerimiz ve eylemsizliklerimiz geleceği şekillendiriyor. Senaryolar üzerinden düşünmek, her birimizin bugün vermesi gereken kararları değerlendirmemize yardımcı olabilir” yorumunu yaptı.

Farklı düşünen insanların birlikte çalışmasının önemine değinen Reos Partners Direktörü Mille Bojer, “Bu senaryolar tahmin değildir, müzakere seçenekleri değildir ve ayrıca eksiksiz de değildir. Başkaları başka senaryolar hayal edebilir. Önemli olan gelecek hakkında konuşuyor olmamız ve farklı düşünen insanlarla bir araya gelmemizdir” dedi.

Projede yer alan Kıbrıslı Türk Hüseyin Silman yaşadığı deneyimi, “Kıbrıslıların karşılıklı bağımlılığı tüm senaryolarda bir gerçekliktir. Herkes tarafından aynı derecede görülmese ve hissedilmese bile bu gerçeklik ortadan kalkmayacaktır” ifadeleri ile aktardı.

Kıbrıslı Rum gruptan Petros Aristodemou ise, “Gelecek hakkında bilinçli seçimler yapmak, olmasını istemeyebileceklerimiz de dahil olmak üzere tüm olasılıkları göz önünde bulundurmamız gerektiği anlamına gelir. Aksi takdirde gelecek, öngörebileceğimiz ve engelleyebileceğimiz gerçekleri önümüze getirebilir” diye konuştu.

GELECEĞE İLİŞKİN DÖRT SENARYO
1. “Yol Yok: Tıkanıklık ve Eylemsizlik Senaryosu” çerçevesinde barış
görüşmelerinin yeni bir başarısızlıkla sonuçlanması bölünmüşlüğü derinleştirirken, fiili ayrılığın pekişmesiyle Kıbrıs sorunu askıda kalmaya devam etmektedir.

2. “Benim Yolum: Ayrışma ve Karşıtlık Senaryosu” çerçevesinde Kıbrıs Türk liderliği uluslararası katılım ve tanınmaya yönelik aktif bir politika yürütmektedir.

3. “Onların Yolu: Baskı Altında Barış Senaryosu” çerçevesinde dış baskı ve sınırlı halk katılımı ile yürütülen barış görüşmeleri, halkın geniş kesimi tarafından sahiplenilmeyen kırılgan bir federasyona yol açar.

4. “Bizim Yolumuz: Dayanıklı Barış Senaryosu” çerçevesinde ise geniş sivil toplum katılımıyla yürütülen çok aşamalı bir süreç, dayanıklı ve kapsayıcı bir federasyona yol açar.

Senaryo raporunun tamamına ve senaryoların kullanımına ilişkin rehbere projenin web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Bugün Kıbrıs

Exit mobile version