Bugün Kıbrıs

Finlandiya Cumhurbaşkanı, ülkesinin NATO üyeliği için gerekli yasa tasarılarını imzaladı

Niinistö’nun perşembe günü attığı imzalar, Finlandiya’nın NATO üyeliği için gereklilikleri yerine getirdiği ve Türkiye ile Macaristan’ın ulusal meclislerinin katılım anlaşmalarını imzalamasını beklediği anlamına geliyor. Türkiye ile Macaristan dışında tüm NATO üyeleri, Finlandiya ve İsveç’in katılım protokollerini ulusal meclislerinden geçirdi.

“Finlandiya’nın Kuzey Atlantik Antlaşması’na (NATO) Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi” perşembe günü TBMM Dışişleri Komisyonunda kabul edilmişti. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta Niinistö ile Ankara’da görüştükten sonra Türkiye’nin Finlandiya’nın NATO üyeliğini destekleyeceğini söylemişti. Ankara, İsveç’in ise NATO üyeliği için Türkiye’nin endişelerini henüz karşılamadığını savunuyor.

Macaristan Parlamentosu’nun da 27 Mart’ta Finlandiya’nın katılım anlaşmalarını onaylaması bekleniyor.

Finlandiya ve İsveç, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya yönelik topyekûn işgal girişimini başlatmasının ardından NATO üyeliğine başvurmuştu. Türkiye, iki ülkenin, “terör örgütlerine ılımlı yaklaşımı” nedeniyle üyeliğe destek vermemişti. Türkiye, ilerleyen zamanda İsveç’in hâlâ gerekli talepleri karşılayamadığını, ancak Finlandiya’nın tek başına üye olmasına sıcak bakabileceklerini söylemişti.

Finlandiya, uzun süre İsveç’ten ayrı NATO’ya katılma fikrine mesafeli dursa da martta duruşunu değiştirdi.

Finlandiya parlamentosu, 1 Mart’ta ülkenin NATO üyesi olmasına izin veren yasa tasarısını kabul ederek, Helsinki’nin İsveç’ten ayrı olarak ittifaka üye olmasının önünü açtı.

Kaynak: T24

Exit mobile version