HABER MERKEZİ
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN), AKSA’ya imtiyaz sağlayacağını söylediği Kamu İhale (Değişiklik) Yasa Tasarısının geri çekilmesi talebiyle eylem yaptı. Kıb-Tek önünde toplanan El-Sen üyeleri, oradan Meclis’e yürüyerek burada bir basın açıklaması yaptı. Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Sekteri Asım Akansoy ve beraberindeki CTP’li vekillerin yanı sıra Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş de eyleme destek vermek amacıyla Meclis önüne geldi.
“Bu kurumu size yedirtmeyiz”, “Son kale Kıb-Tek, yaşatma savaşımız bitmeyecek” ve “Sattırmayız” dövizlerinin taşındığı eylemde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy’un, AKSA ile ilgili “nikah tazeleyeceğiz” sözleri de eleştirildi.
Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Başkanı Arslan Bıçaklı eylem sırasında yaptığı konuşmada, hak aramanın yasal ve Anayasal olduğunu vurgulayarak, kimsenin sürdürülen eyleme engel olamayacağını söyledi. Bıçaklı, ““Kıb-Tek’te cereyan var, teper” dediği konuşmasında hükümeti “halktan büyük olmadıkları” konusunda da uyardı.
El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer ise konuşmasında, Kıb-Tek çalışanlarının protokol değil icraat istediklerini söyledi. Alım garantili anlaşmalarla artacak enerji maliyetlerine seyirci kalmayacaklarını söyleyen Cesurer, pandemi zamanında kar eden tek şirketin AKSA olduğunu, fiyatlarda toplumun yararına herhangi bir indirime gidilmediği de sözlerine ekledi.
Kurum adına yapılan açıklamayı ise El-Sen Genel Sekreteri Ahmet Tuğcu okudu. Açıklama şöyle:
“Defalarca yapmış olduğumuz uyarılara rağmen gününde yapılması gereken yatırımları engelleyenlerin bugün konuşmaya hakları yoktur. Aksaya sadece yatırım yaptı diye yılda ödenen 28 milyon dolar, yani Türk Lirası bazında 546 milyon TL tutarındaki parayı halkın cebinden çalıp Aksaya vermeye devam etmek sevdasında olanların bu işten çıkarları nedir. Daha ucuza elektrik enerjisi üretmek mümkünken Aksa sözleşmesinin Kıb-Tek tarafından 3 yıl daha uzatılabileceği açıkça orta yerde dururken Kamu İhale Yasasında yapılmak istenen değişiklikle ihalesiz bir şekilde yeni alım garantili anlaşma yapılmaya çalışılmaktadır.
Ülkemizde şu an itibari ile 110 MW’lık güneş enerjisi Kurulumu mevcutken ve 50 MW lık kurulum talebi varken daha ucuza önemlisi bu günlerde bile ve en üretebileceğimiz enerjiyi alım garantileri nedeni ile üretmeyip AKSA’dan almak zorunda bırakıldığımız bu günleri bile görmeyenlerin 1 ya da 2 yıl içerisinde yaşanacak sorunları görmelerini beklemek elbette ki mümkün değildir.
Bugün yaptığımız uyarı grevinin dikkate alınmaması durumunda süresiz grev dahil yasal her türlü eylemi hayata geçireceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bir an önce yasa tasarısının ortadan kaldırılması ve Kıb-Tek’e yeni santral yatırımlarının ihaleye çıkılmaması halinde bu süreçten sonra yaşanan olayların sorumlusu biz çalışanlar olmayacağız.”