Bugün Kıbrıs

Türkiye Finlandiya’nın NATO onay sürecini başlattı, Stoltenberg ise İsveç için çağrı yaptı

Erdoğan, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile görüştü. Dünkü görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan burada yaptığı açıklamada, “NATO, Finlandiya’nın üyeliğiyle daha da güçlenerek bu sayede küresel güvenlik ve istikrarın muhafazasında inanıyorum ki etkin rol oynayacaktır.” dedi.

Erdoğan, Finlandiya’nın NATO üyeliğinin TBMM’deki onay sürecinin seçim öncesine yetişmesini temenni ettiğini ifade etti.

Erdoğan, Türkiye’nin, Finlandiya’nın, Ankara’nın AB üyeliğine desteğini güçlü şekilde devam ettirmesini önemsediğini bildirdi.

SÜRECIN NASIL ILERLEYECEĞI İSVEÇ’IN ATACAĞI SOMUT ADIMLARLA DOĞRUDAN BAĞLANTILI
Bazı örgütlerin İsveç’teki gösterilerine dikkat çeken Erdoğan, “Finlandiya’da bu tür eylemler olmadığı için İsveç’ten ayırdık, olumlu yaklaşımımızı attığımız imzayla gösterdik. Terörle mücadelede Türkiye’ye yönelik olumsuz adımları gördüğümüz sürece, bu nereden gelirse gelsin her türlü tavrı almaya hazırız.”” ifadesini kullandı.

İsveç’in NATO üyeliğiyle ilgili olarak Erdoğan, “İsveç’le görüşmelerimizi ittifakın prensipleri ve bizim terörle mücadeledeki yaklaşımlarımız temelinde sürdüreceğiz. Sürecin nasıl ilerleyeceği İsveç’in atacağı somut adımlarla doğrudan bağlantılı olacaktır.” dedi.

NATO: İSVEÇ’İ GECİKTİRMEYİN
Bu arada NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptığı açıklamayla Türkiye’nin Finlandiya’nın üyeliğini onaylama niyetini memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Finlandiya ve İsveç’in NATO’yu daha güçlü kılacağını kaydeden Stoltenberg, “Bütün üyelerin iki ülkenin en kısa zamanda ittifaka katılımını istediğini” belirterek Ankara’ya İsveç’in üyeliğini de geciktirmemesi uyarısında bulundu.

İSVEÇ VE FİNLANDIYA’NIN NATO ÜYELİK SÜRECİ
Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlamasının ardından iki İskandinav ülkesi üyelik için NATO’ya başvurdu. 30 üyeli birliğin 28 üyesinden onay alan İsveç ve Finlandiya, Türkiye ve Macaristan’ın vetosuna takıldı.

Türkiye bu ülkelerin üyeliklerine ‘terör örgütlerine destek’ gerekçesiyle karşı çıkarken, Macaristan da AB’nin dondurulan fonlarının serbest bırakılmasını istedi. Macar yönetimi de henüz bu iki ülkenin NATO üyeliğini onaylamış değil.

Exit mobile version