Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö’nun Türkiye’ye yapması beklenen ziyaretten bir gün önce, AKP Grup Toplantısı’nın ardından Finlandiya’nın başvurusuyla ilgili soruyu yanıtlayan Erdoğan, “Süreç neyse o süreci işleteceğiz. Cuma günü verdiğimiz sözü tutacağız” dedi.
Reuters’a konuşan iki Türk yetkili, İsveç ile aynı anda NATO üyeliği başvurusunda bulunan Finlandiya’nın başvurusunun Meclis tarafından nisan ortasında “yüksek ihtimalle” onaylanacağını söylemişti.
Buna göre, Finlandiya’nın başvurusu üyeliğe aynı anda başvuran İsveç’ten ayrı olarak onaylanmış olacak.
krayna ile Rusya arasında 24 Şubat 2022’de başlayan savaş nedeniyle benzer bir işgalden sakınmak için NATO güvenlik şemsiyesine dahil olmak isteyen Finlandiya ve İsveç, bu konuda adımları da birlikte atma kararı almış ve üyelik başvurusunu Brüksel’de birlikte yapmıştı.
Ancak Türkiye, bu ülkelerde terör örgütlerine destek verildiğini gerekçe göstererek NATO üyeliklerine karşı çıkmış; Türk vatandaşlarını ve Türkiye’nin güvenliğini tehdit eden terör örgütlerinin faaliyetlerinin engellenmesi, terörden aranan veya hükümlü kişilerin iadesi, savunma sanayi ürünlerinin ihracatındaki kısıtlamaların kaldırılması gibi konularda somut ve kalıcı adımlar atıldığını görmek istediğini belirtmişti.
İsveç’te aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan’ın Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim yakma eylemi sonucu İsveç’in NATO başvurusu görüşmeleri sekteye uğramıştı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, iki hafta önce yaptığı açıklamada, Türkiye’nin terörle ilgili endişelerinin İsveç ve Finlandiya tarafından karşılanması gerektiğini, bu nedenle diğer müttefiklerin katkılarıyla Madrid’de üçlü mutabakat muhtırasının imzalandığını hatırlatmıştı. Çavuşoğlu, üçlü muhtıranın uygulanması açısından İsveç’ten tatmin edici adımlar gelmediğine dikkati çekmişti.