Bugün Kıbrıs

Bakanlık 23 Nisan kutlamaları için genelge yayınladı, sendika karşı çıktı

HABER MERKEZİ

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Başkanı Mustafa Baybora yaptığı yazılı açıklamada, Eğitim Bakanlığı’nın yayımladığı 23 Nisan genelgesinde verdiği “müzikli ve coşkulu bir şekilde devam etmesi” talimatının toplumda yer bulmadığını vurguladı.

Toplumun siyasi ve kültürel buhranı yaşadığı bir dönemde 23 Nisan kutlama genelgesinin büyük bir infial yarattığına işaret eden Baybora, kaybettiğimiz çocuklarımızın anılarının yaşatılması ve anılması gerektiğini söyledi.

KTÖS Başkanı Mustafa Baybora’nın açıklamasının tamamı şöyle:

“Kıbrıs Türk toplumunun, tarihindeki en ağır ekonomik, siyasi ve kültürel buhranı yaşadığı bir dönemde, 6 Şubat tarihinde Türkiye’de yaşanan deprem sonrasında toplumumuzun yaşadığı buhran derinleşerek artmıştır.

İçinde bulunduğumuz bu dönemde Türkiye’de ve yurdumuzda meydana gelen can kayıpları bizleri derinden etkilemiş ve büyük bir travma yaratmıştır. Can kayıplarının büyük bir bölümü depremin etkisinden değil imar affı ve ihmalden meydana gelmiştir.

Yaşanan deprem sonrası yurdumuzdaki yapıların tartışılmasını beraberinde getirmiştir. Kendi alanımız olan ilköğretimdeki okul sayısının %80’i 1974 öncesi yapılardır. Eğitim Bakanlığı okullar ile ilgili ortaya çıkan okul binalarının risk sıralama raporlarını, toplum ile şeffaf bir şekilde paylaşması gerekmektedir. Raporların sonucu doğrultusunda en kısa sürede okul binalarının deprem yönetmeliğine uygun güçlendirilmesi veya yeniden inşa edilmesi gerekmektedir. Öğrencilerin, öğretmenlerin ve okul çalışanlarının can güvenliği endişesi yaşamadan eğitim-öğretim faaliyetlerinin yürütülmesi hayati önem arz etmektedir.

Toplumumuz Mağusa özelinde büyük kayıplar ve acılar yaşamıştır. Mağusa’da her evde matem ve yas vardır. Ülke genelinde okullarda yapılacak olan etkinlikler yaşanılan kayıplarımızı göz önünde bulundurarak düzenlenmelidir. Eğitim Bakanlığı’nın 7 Mart tarihinde ilkokullara göndermiş olduğu 23 Nisan kutlama genelgesi büyük bir infial yaratmıştır.

Kıbrıs Türk toplumunun tarihindeki büyük kayıplarının ve acılarının yaşandığı bu dönemde okul etkinliklerinin müzikli ve coşkulu bir şekilde devam etmesi toplum vicdanında yer bulmamaktadır. Kaybettiğimiz çocuklarımızın anılarının yaşatılması ve anılması gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki, acıların bayramı olmaz.”

Exit mobile version