Bugün Kıbrıs

Erhürman deprem davaları için: “Sorumluluk geniş, kamu yetkililerinin de sorumluluğu olabilir”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman Meclis’te dün yaptığı konuşmada, depreme dayanıklı güvenli ülkenin nasıl yaratılacağına yönelik düzenlemeler yapılması gerektiğinin altını çizerek, Meclis çalışmalarının bilimin ışığında yürütülmesi gerektiğine de vurgu yaptı. “Deprem konusunda acil planlamaya ihtiyaç var” ifadelerini kullanan Erhürman, depremde çok sayıda insanın kaybedildiğini, acının tarifinin mümkün olmadığını söyleyerek, yaşamını yitirenlere rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

Erhürman, Hatay’da geçtiğimiz gün yaşanan depremin ardından Adana ve Kıbrıs’a dikkat edilmesine yönelik uzmanların uyarıları bulunduğuna işaret ederek, buna yönelik hazırlık yapılması gerektiğini belirtti.

Meclis’te üç komite oluşturulduğunu belirten Tufan Erhürman, bunlardan birincisinin görevinin bu konuda yürütülmesi gereken hukuki çalışmalarla ilgili olduğunu kaydetti. Erhürman, kaybettiğimiz insanların haklarını ve onların ailelerinin haklarını korumanın ve onun takipçisi olmanın Meclis’in öncelikli görevi olduğunun altını çizdiği konuşmasında, şu ana kadar sadece ceza yargılaması alanında bir girişim gerçekleştiğini söyledi.

Bu davanın hukuki ve idari yargı boyutunun da olduğunu anımsatan Erhürman şöyle devam etti:
“Ayrıca ceza yargılaması alanında sorumluluk spekturumu aslında şu anda takip edilenden çok daha geniş. Bunun içinde mimarın, mühendisin, müteahhittin, yapı denetimi uzmanının, ilgili kamu yetkililerinin sorumlulukları da söz konusu olabilir. Bütün bunların takip edilmesi konusunda Meclis’te oluşturulan komiteye son derece önemli bir iş düşüyor.”

“BUGÜNKÜ DUYARLILIKLA DEVAM ETMELİYİZ”
Yapı denetiminin de bir plan ve program çerçevesinde yapılması gerektiğini, bunun koordine edilmesinin gerekli olduğuna dikkat çeken Erhürman, “Tüm bunları hızlı bir şekilde masaya yatırmalı ve bugünkü duyarlılıkla devam etmeliyiz” dedi. “Bilimin önemini unutma lüksüne kimse sahip değil” diyen Erhürman, depremden bir süre önce KTMMOB’nin yetkileri konusunda konuşmalar yapıldığını, bilimin ıskalandığını söyleyerek, depremin bir dakika öncesine dönülemeyeceğini, dönmeye çalışmanın mümkün olmadığını bilimin önemini unutma lüksüne kimsenin sahip olmadığını vurguladı. KTMMOB ile ilgili yasa tasarılarının geri çekilmesi gerektiğin kaydeden Erhürman, depreme dayanıklı güvenli ülkenin nasıl yaratılacağına yönelik düzenlemeler yapılması ve bilimin ışığında Meclis çalışmalarının yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Exit mobile version