HABER MERKEZİ
Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Üyesi, Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Doçenti Nurcan Gündüz, Türkiye’de uygulanan ceza muhakemesinde soruşturma evresinin nasıl uygulandığı hakkında bilgi verdi. Gündüz sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye’de ceza muhakemesinde dava açılıncaya kadar soruşturma evresinde işlemlerinin gizli yapıldığını ancak haberlere yasak gelirse ciddi bir problem olacağını söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Nurcan Gündüz’ün paylaşımı şöyle:
Türkiye’de ceza muhakemesinde soruşturma evresi gizlidir. Dava açılıncaya kadar (iddianame kabul edilinceye kadar) işlemler gizli yapılır. Beyanlar, tutanaklar, alınan tedbirler vs. kimseyle paylaşılmaz. Soruşturmanın gizliliğini ihlal TCK’da suç olarak düzenlenmiştir.
Kural olarak müdafiin (şüpheli avukatı) ve vekilin (mağdur veya suçtan zarar gören avukatı) dosyayı inceleme ve belgelerin örneklerini alma yetkisi vardır. Malum siyasi ve yüksek profilli davalar sonrası Kanun değiştirilerek, soruşturmanın selameti için bazı hallerde dosyayı inceleme yetkisi sınırlandırılabileceği, gizlilik kararı alınabileceği ve avukatların da bazı bilgilere, belgelere erişemeyeceği düzenlendi. Ancak yine de ifadeler, tarafların hazır bulunmaya hakkı olan işlemlerin tutanakları (ör: arama tutanağı gibi) hiçbir koşulda avukatlardan saklanamaz.
Bir noktadan sonra bu gizlilik meselesi, yüksek profilli davalarda neredeyse otomatiğe bağlanmış gibi oldu. Dolayısıyla ben bu kararı ilk günden bekledim, şaşırtıcı bir durum değil. Eğer haberler konusunda bir yasak gelirse o zaman ciddi bir problem olur. Ama dosyada gizlilik beklediğim bir durumdu. Adil olduğunu düşünmüyorum ama mekanizma ile ilgili bir sorun bu.
Peki bu gizlilik ne zaman bitecek? İddianame kabul edilip kamu davası açıldığı an, kovuşturma evresine geçtiğimiz an gizlilik kalamaz. Bütün dosya açık hale gelecek. Kovuşturma aşaması açıktır.