Yunanistan’da anketler: Miçotakis kaçıyor, Çipras kovalıyor

Yunanistan'da bahar aylarında yapılması beklenen genel seçimler için yapılan anketlerde Başbakan Kiryakos Miçotakis'in partisi Yeni Demokrasi, farkta ufak bir erime görülse de solcu SYRIZA'nın önünde yer almaya devam ediyor.

MRB tarafından yapılan ve ilk olarak Open Tv tarafından duyurulan ankette, Yeni Demokrasi’nin SYRIZA’nın 5,9 puan önünde olduğu görülüyor.

Ankete katılanların yüzde 30,2’si Yeni Demokrasi’ye, yüzde 24,3’ü SYRIZA’ya, yüzde 10,5’i merkez sol PASOK’a, yüzde 5’i komünist KKE’ye, yüzde 4,4’ü milliyetçi Yunan Çözüm’e oy vereceklerini söylerken, aşırı solcu MeRA25 ise yüzde 2,9’da kaldı.

Yunanistan’da parlamentoya girmek için baraj, yüzde 3 olarak uygulanıyor.

Katılımcılarının yüzde 46,3’ü ülkeye en uygun liderin Miçotakis olduğunu düşündüklerini söylerken, katılımcıların yüzde 30,4’ü eski Başbakan ve SYRIZA lideri Aleksis Çipras yanıtını verdi.

T24 yazarı Stelyo Berberakis, PASOK’un önemini açıklarken, “Türkiye’de HDP’nin gücü ne ise Yunanistan’da da 3. parti konumundaki sosyalist PASOK’un gücü aynı. Bu partiler, kendi ülkelerinde hangi partiye/ittifaka oy verirse o partinin/ittifakın iktidara gelmesinde büyük rol oynayacak” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Berberakis’in 7 Ocak tarihli yazısında aktardığı yılın ilk anketi şöyleydi:

YDP: Yüzde 31.3
SYRİZA: Yüzde 23.5
Sosyalist PASOK: Yüzde 13.8
Komunist KKE: Yüzde 6.2
Milliyetçi ELYSİ: Yüzde 3.8
Ekonomi eski bakanı Yanis Varoufakis’in MERA25 partisi i % 3.3 oranlarında bulunuyor.

Aynı ankete göre, “en çok tercih edilen Başbakan” olarak Kiryakos Mitsotakis yüzde 47,9 ile birinci sıradaki yerini korurken; SYRİZA lideri ve eski Başbakan Aleksis Tsipras yüzde 20,6 ile “bunlardan hiç biri” diyen yüzde 3,1’in arkasında bulunuyor.

Mitsotakis, aynı ankette ayrıca yüzde 51,7 ile, “Olası bir Türk-Yunan çatışmasını/krizini yönetebilecek en uygun Yunan Başbakan” olarak gösteriliyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi