Silah satış izni, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine onay vermesi için öne sürdüğü şartlardan biriydi.
İsveç söz konusu adımı eylül ayı sonunda atmıştı.
Türkiye’nin 2019 yılı ekim ayında Suriye’de Kürt YPG güçlerinin kontrolü altındaki bölgelere yönelik sınır ötesi operasyon düzenlemesi sonrası, bazı AB ülkeleri Ankara’ya silah ambargo uygulamaya başlamıştı.
Savunma Bakanlığı Danışmanı Riikka Pitkanen, AFP’ye yaptığı açıklamada, zırhlı çeliğin bir Türk şirketine satılması için ihracat lisansının salı günü verildiğini söyledi.
Yetkili, “Ekim 2019’dan bu yana Türkiye’ye hiçbir ticari ihracat lisansı verilmemişti.” ifadesini kullandı.
Helsinki’nin adımı, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılımı konusunda Ankara ile yürütülen müzakerelerin, Stockholm’de aşırı sağcı bir siyasetçinin Kuran-ı Kerim yakması dahil Türkiye karşıtı protestoların ardından müzakerelerin çıkmaza girdiği bir dönemde geldi.
Ambargonun kaldırılarak ihracatın yeniden başlatılması, üç ülke arasında geçen haziran ayında imzalanan mutabakat zaptında yer alıyor.
Bu arada Savunma Bakanının kararı, Başbakan Sanna Marin liderliğindeki koalisyon hükümetinde yer alan siyasi partilerden birinin eleştirisine neden oldu.
Sol İttifak lideri Li Andersson, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Sol İttifak, savaş halindeki ya da insan haklarını ihlal eden ülkelere savunma teçhizatı ihracatını desteklemiyor. Finlandiya’nın, Türkiye’ye zırhlı çelik ihracatına izin vermemesi gerektiği kanaatindeyiz. Savunma Bakanı Mikko Savola, koruyucu çelik için Türkiye’ye ihracat lisansı verilmesine kendisi verdi. Ruhsat, Savunma Bakanı tarafından verildi ve konu hükümet içinde tartışılmadı.” ifadelerini kullandı.
İsveç ve Finlandiya’nın 30 üyeli NATO’ya katılımı tüm ülkelerce onaylanmalı.
ABD’nin ardından Atlantik İttifakı içindeki en güçlü ikinci orduya sahip Ankara, yeni üyelerin katılımını fiilen veto yetkisine sahip.
Bu arada diğer 28 üye ülke onaylamış olsa da Türkiye ile Macaristan henüz onay vermiş değil.
Kaynak: AFP