Hindistan’ın komünist yönetimindeki Kerala eyaleti, öğrencilere regl izni veriyor

Hindistan'ın güneyindeki Kerala, ülkede devlete bağlı tüm yükseköğretim kurumlarında öğrencilere regl izni verileceğini duyurdu. Kerala, ülkede öğrencilere regl izni veren ilk eyalet olacak.

Independent Türkçe’nin haberine göre, Kerala Yükseköğretim Departmanı’nın yayımladığı bir kararla, üniversite kurallarında dönem sınavlarına girmek için zorunlu tutulan devamlılık oranını regl olan öğrenciler için yüzde 75’ten yüzde 73’e düşürüldü. Eyalet Başkanı Pınarayi Vijayan sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, “Kerala bir kez daha ulusa örnek oluyor” dedi.

Hindistan’daki eyalet hükümetlerinin “komünist” olan tek lideri, “Yükseköğretim Departmanımızın yönetimindeki tüm kurumların kadın öğrencilerine regl ve doğum izni verilecek. Bu, LDF (Sol Demokratik Cephe) Hükümetinin toplumsal cinsiyet adaletine dayalı bir toplum yaratma taahhüdünü yeniden teyit ediyor” diye konuştu.

“İMTİYAZ REGL GÜNLERİNDEKİ ÖĞRENCİLERLE SINIRLI”
Vijayan, devam zorunluluğunda yüzde 2’lik bir imtiyaz verme kararının, “regl günlerinde yaşadıkları çeşitli sağlık sorunları nedeniyle çalışmalarını kaçıran” öğrencilerle sınırlı olduğunu belirtti. Kerala yönetimi, 18 yaşın üzerindeki tüm kadın öğrencilere 60 güne kadar hamilelik izni imkanı tanındığını da açıkladı. Yetkililer üniversite kurallarını bu değişiklikleri içerecek şekilde değiştirmek zorunda kalmayacak.

Yükseköğretim ve sosyal adaletten sorumlu eyalet bakanı R. Bindu, regl izni verme hamlesinin ilk olarak eyaletteki Cochin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (CUSAT) tarafından yürürlüğe konduğunu kaydetti ve,

“KARARIN ÇOK SAYIDA ÖĞRENCİYİ RAHATLATMASI BEKLENİYOR”
Bakan, “Böyle bir hareketin regl olan çok sayıda öğrenciyi rahatlatması beklendiğinden, bunu eyalet genelindeki üniversitelerde uygulamaya karar verdik. Üniversite kurallarında gerekli değişiklikler yapılacak. Çoğunuzun şimdiye kadar öğrendiği gibi; Kerala Yükseköğretim Departmanı’na bağlı tüm üniversitelerin kadın öğrencilerine regl ve doğum izni veren bir karar yayımlandı” şeklinde konuştu.

The Week’e konuşan CUSAT Öğrenci Birliği Başkanı Namita George, “Üniversiteden bu kadar hızlı ve olumlu bir yanıt beklemiyorduk. Ve şimdi tüm eyalette bunun aynısı yapılıyor. Dilekçemizin böyle ani bir harekete yol açacağını beklemiyorduk. Çok mutluyuz” dedi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi