HDP’nin hesaplarına geçici blokaj

Türkiye'de Anayasa Mahkemesi, HDP'nin kapatılması istemli davada, hazine yardımı hesaplarına geçici blokaj kararı aldı.

Anayasa Mahkemesi, HDP’nin kapatılması istemli davada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına tedbiren bloke konulması talebini kabul etti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemiyle açılan davada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına tedbiren bloke konulması talebini kabul etti. Kararın  7 muhalif oya karşılık 8 oyla alındığı bildirildi.
Karara hangi AYM üyeleri karşı çıktı?

DW Türkçe’nin edindiği bilgilere göre, karara, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Başkan Vekili Hasan Tahsin Gökcan, üyeler Selahattin Menteş, Engin Yıldırım, Yusuf Şevki Hakyemez, Yıldız Seferinoğlu, Emin Kuz muhalefet etti.

Geçici tedbir kararının altında imzası olan üyeler ise Başkanvekili Kadir Özkaya, üyeler İrfan Fidan, Kenan Yaşar, Muhterem İnce, Basri Bağcı, Rıdvan Güleç, Recai Akyel, Muammer Topal oldu.

Anayasa Mahkemesi, HDP’nin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının talebiyle ilgili olarak savunmasının alınması için 30 gün süre tanıdı ve savunma ulaşana kadar partinin hesaplarına geçici olarak bloke konulmasına karar verdi. AYM, tedbirin devam edip etmeyeceğine ilişkin kararını, HDP’nin savunmasını değerlendirdikten sonra verecek. Kapatma kararı için ise 10 üyenin olumlu oy kullanması gerekiyor.
 
HDP: HAK GASPI
HDP’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada AYM’nin kararına ilişkin olarak, “Hazine yardımı bulunan hesaplarımıza bloke kararı, iktidar talimatı ile uygulanan bir hak gaspıdır. Adil, demokratik bir seçim sürecini engellemeye ve seçmen iradesini yok saymaya dönük olan bu karar ne iktidarın kaybetmesine engel olur, ne bizim daha büyük kazanmamıza!” denildi. 

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi