Bugün Kıbrıs

ABD’li bilim insanları ‘tarihi nükleer füzyon’ keşfini duyurdu

‘Net enerji kazancı’ olarak nitelenen gelişmenin son yılların en büyük bir bilimsel atılımlarından’ biri olduğu belirtildi.

Nükleer füzyon, diğer mevcut nükleer kaynaklara göre çok daha yüksek enerji açığa çıkardığı ve radyasyon üretmediği için sonsuz temiz enerji kaynağı olarak görülüyor.

ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, Kaliforniya merkezli Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’ndan (LLNL) bilim insanlarıyla birlikte Washington’da yaptığı açıklamada, araştırmacıların ilk kez bir füzyon reaksiyonunda, reaksiyonu ateşlemek için kullanılandan daha fazla enerji ürettiğini ve bunun “net enerji kazancı” olduğunu dile getirdi.

Enerji Bakanlığı, daha önce yaptığı bir açıklamada, araştırmacıların nükleer füzyondan enerji elde etme olasılığını geliştirmeye yönelik çalıştıkları Lawrence Livermore Ulusal Laboratuarı’nda “büyük bir bilimsel atılım” ile ilgili bir duyuru yapacağını ilan etmişti.

Yetkililer, on yıllardır üzerinde çalışılan ve nihayetinde ulaşılan bu başarının ulusal savunmada ve temiz enerjinin geleceğinde ilerlemelerin önünü açacağını belirtti.

Bilim çevreleri, söz konusu adımı, gelecekte dünyada enerji üretiminde devrim yaratabilecek “büyük bir bilimsel atılım” sözleri ile tanımladı.

NÜKLEER FÜZYON NASIL ÇALIŞIR?
Nükleer füzyon reaksiyonlarına aslında hergün şahit oluyoruz. Yıldızlar ve güneşin enerji kaynağını nükleer füzyon reaksiyonları oluşturuyor.

Bu reaksiyon iki hafif atom çekirdeğinin birleşerek daha ağır bir çekirdek oluşturmasıyla meydana geliyor.

Oluşan tek bir çekirdeğin kütlesi iki orijinal çekirdeğin toplam kütlesinden daha küçük olduğu içi geriye kalan kısım enerji olarak açığa çıkıyor.

Güneş örneğinde de milyonlarca dereceye ulaşan sıcaklığı ve dev kütlesinden kaynaklanan yerçekiminin sebep olduğu basınç, normalde birbirini itmesi beklenen atomların birleşmesine sebep oluyor.

Bilim insanları sene başında yaptıkları açıklamada da, nükleer füzyon (kaynaşma) araştırmalarında, füzyon reaksiyonlarının enerjinin hakim kaynağı olduğu “yanan plazma” hedefine ulaştığını bildirmişti.

Kaynak: Euronews Türkçe

Exit mobile version