Anastasiadis-Scholz görüşmesi: Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Türkiye ile olan bağları önemli

Almanya Başbakanı Scholz, Kıbrıs sorununa ilişkin olarak, Birleşmiş Milletler kararlarına dayanan iki bölgeli, iki toplumlu bir çözüme desteğini dile getirdi.

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ayrıca, Berlin’in Sorunu çözmek için Birleşmiş Milletler himayesinde müzakerelerin nihai olarak yeniden başlamasını destekleme niyetine dair güvence verdi.

RİK’te yer alan habere göre Doğu Akdeniz’de iyi komşuluk ilişkilerinin önemine de değinen Scholz, enerji alanında bölgesel işbirliği için iyi fırsatların olduğunun altını çizdi. Almanya Şansölyesi, “Benim izlenimim, Kıbrıs’ın bu yönde katkıda bulunmaya istekli olduğu ve diğer ülkelerin de aynısını yapacağını umuyoruz” dedi.

Aynı zamanda Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Türkiye ile olan bağlarının önemli olduğunu ve sorunların uluslararası hukuk temelinde diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis ise Kıbrıs’ın alternatif enerji kaynakları ve yolları bulmaya önemli ölçüde katkıda bulunabileceğine dair güvence verdi. Aynı zamanda, devletlerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesinin, iyi komşuluk ilişkilerinin ve anlaşmazlıkların Birleşmiş Milletler Şartı temelinde çözülmesinin önemini vurguladı.

Kıbrıs sorununa da değinen, Rum lider, Türkiye’nin haksız ve uluslararası hukuka aykırı iddialarına dayanarak bir çözüm ihtimalinin olmadığını açıkça ortaya koydu. Aynı zamanda, uzayan gerilimin Avrupa Birliği de dahil olmak üzere bağlarını daha da keskinleştireceği için Ankara’yı tutumunu değiştirmeye çağırdı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi