Bugün Kıbrıs

AB: Siyasi eşitliğe dayalı federasyon için kararlıyız

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Baş Sözcüsü Peter Stano, Türk Devletleri Örgütü’ndeki “Kıbrıs Türk ayrılıkçı varlığının” gözlemci statüsüne kabul edilmesine ilişkin açıklama yaptı.

Stano Avrupa Birliği’nin, Türkiye’nin, uluslararası alanda tanınmayan ve “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti” olarak adlandırılan ayrılıkçı Kıbrıs Türk varlığını Türk Devletleri Örgütü’nde gözlemci olarak kabul edilmesine ilişkin açıklamalarını reddettiğini açıkladı. “Örgüt üyelerinin onayını bekleyen bu karar üzücüdür ve Örgüt’ün birçok üyesinin toprak bütünlüğü ilkesine ve BM Şartı’na güçlü destek ifade ettiği gerçeğiyle çelişmektedir” ifadelerini kullanan AB Sözcüsü AB’nin, ilgili BM Güvenlik Konseyi Kararları uyarınca, uluslararası hukukun bir parçası olarak yalnızca “Kıbrıs Cumhuriyeti”ni tanıdığını ve bunu en yüksek siyasi yetkililer de dahil olmak üzere defalarca net bir şekilde ifade ettiğini hatırlattı.

Stano açıklamasının devamında ise, “Kıbrıslı Türklerin ayrılıkçı varlığının uluslararası olarak tanınmasını kolaylaştıracak veya herhangi bir şekilde yardımcı olacak herhangi bir eylem, Birleşmiş Milletler himayesinde çözüm müzakerelerinin yeniden başlatılmasına elverişli bir ortam yaratma çabalarına ciddi şekilde zarar verir.

AB, Kıbrıs sorununun, ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararları uyarınca, AB’nin üzerine kurulduğu ilkeler ve AB müktesebatına uygun olarak siyasi eşitliğe sahip iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyona dayalı kapsamlı bir çözümüne tamamen kararlıdır. Bunun alternatifi yoktur” ifadelerine yer verdi.

Exit mobile version