İsrail’in bu anlaşmanın ardından Avrupa ülkelerine doğal gaz ihraç edebileceğini kaydeden Ebu Saab, Euronews’e verdiği özel demeçte bu anlaşmanın bütün tarafların çıkarına olduğunu ve bölgenin istikrarına katkı sağlayacağını bildirdi.
İki düşman ülkenin önce ilişkileri normalleştirmeden, bu anlaşmayı kabul ettiğini kaydeden Ebu Saab, “Bu anlaşma herkesin çıkarına, Bu, iki ülkeye de, bölgeye de istikrar getirecek bir anlaşma. Bu anlaşmaya saygı duymak ve başarılı bir şekilde uygulamaya sokmak gerekiyor. Çünkü bunun alternatifi kaos.” ifadesini kullandı.
ABD Başkanı Joe Biden’a anlaşmanın sağlanması için gösterdiği çabayı öven Ebu Saab, “Bütün küresel sorunlara rağmen, Joe Biden bu anlaşma için çok çaba gösterdi ve anlaşmanın sağlanması için bizzat kendisi ilgilendi. İki ülke arasında siyasi bir ortaklık veya ilişkilerde normalleşme olmadan bir anlaşmaya varmayı başardık, Bize istikrar sağlayan ve her iki ülkenin de istikrar ve huzurdan faydalanmasını sağlayan bir anlaşma bu.” dedi.
Avrupa’nın Rusya’ya alternatif bütün doğal gaz kaynaklarıyla ilgilendiğini ve bu anlaşma sayesinde Avrupa’nın da doğal gaz için yeni bir tedarikçi bulduğunu kaydeden Ebu Saab, hem İsrail hem de Lübnan’ın doğal gaz çıkarmasına olanak sağlayacak bu anlaşmanın yürürlüğe girmesinin önemli olduğu görüşünü dile getirdi.
İsrail’in, daha önce Rusya’nın Avrupa’ya tedarik ettiği gazın yüzde 10’unu bölgeden çıkaracak doğal ile karşılaması bekleniyor.
İSRAİL İLE LÜBNAN ARASINDAKİ DENİZ SINIRI ANLAŞMAZLIĞI
İsrail ile Lübnan arasında yaklaşık 860 kilometrekarelik deniz sahası anlaşmazlığı bulunuyor.
İki ülke de bu bölgenin kıta sahanlığında hak iddia ediyor. İsrail, Lübnan hükümetinin lisanslama sürecine başladığı 5 bloktan üçünün İsrail kıta sahanlığı sınır bölgesinde yer aldığını öne sürüyor. Lübnan tarafı ise tartışmalı bölgenin 2 bin 290 kilometrekare olduğunu savunuyor.
ABD arabulucuğundaki dolaylı müzakereler, 5 Haziran 2022’de İsrail’in Kariş Gaz Sahası’ndan gaz arama ve çıkarma işlemlerini tamamladığını duyurmasıyla hız kazanmıştı.
İsrail ile Lübnan, aradan geçen 4 ayda inişli çıkışlı devam eden müzakereler sonucunda ABD’den nihai anlaşma taslağını teslim aldı.
İsrail Başbakanı Lapid, 11 Ekim’de, İsrail ile Lübnan’ın deniz sınırlarının çizilmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını bildirmişti.
Lübnan Cumhurbaşkanlığı da İsrail ile deniz sınırı çizimi müzakerelerinde arabulucu konumdaki ABD’nin gönderdiği nihai anlaşma tasarısında Lübnan’ın tüm haklarının korunduğunu açıklamıştı.
Taslak üzerinde uzlaşıya varıldığını açıklayan tarafların kısa sürede anlaşmaya imza atması bekleniyor.
Yaklaşık üç yıldan bu yana derin bir ekonomik krizle mücadele eden ve başta elektrik üretimi olmak üzere hiçbir enerji kaynağı bulunmayan Lübnan, münhasır ekonomik deniz bölgesinden en hızlı şekilde gaz ve petrol çıkarmayı bekliyor.