Avrupa Birliği’nin (AB) “hukuk devleti” kurallarını ihlal ettiği ve AB fonlarını usulsüz kullandığı gerekçesiyle Macaristan’a yapılması planlanan milyarlarca euro tutarındaki mali yardımı askıya alması üzerine Budapeşte, yolsuzlukla mücadele ajansı kurulması taahhüdünde bulundu.
Başbakan Viktor Orban tarafından imzalanan kararnameye göre, bağımsız yetkililer tarafından oluşturulacak kurum, AB fonlarının kullanılmasında yapılan usulsüzlükleri, yasa dışı eylemleri araştıracak ve bunların önüne geçilmesinin yollarını arayacak.
Kararnameye göre yeni kurulacak ajans, ulusal makamların dolandırıcılık, yolsuzluk, çıkar çatışması ve diğer ihlalleri önlemek veya soruşturmak için yeterince hareket etmediğini tespit ettiğinde devreye girmekle görevlendirilecek.
MACARİSTAN KURTARMA FONUNDAN NE KADAR ALACAK?
Macaristan’ın bu ajansı kurma girişimi, bu ay Budapeşte’ye Covid-19 kurtarma fonundan verilecek mali yardımların serbest bırakılmasını veya askıda tutulması yolunda karar verecek Brüksel’e yönelik bir taviz olarak görülüyor.
AB Komisyonu, Covid-19 salgını dolayısıyla üye ülke ekonomilerine destek için oluşturulan kurtarma fonundan Macaristan’a verilecek yaklaşık 6 milyar euro tutarındaki paranın askıya alınması kararlaştırmıştı.
AB TARAFINDAN MACARİSTAN HAKKINDA BAŞLATILAN İHLAL SÜREÇLERİ NELER?
Macaristan yargı bağımsızlığı, özgür medya ve LGBT hakları konusunda da AB’nin yoğun eleştirilerine hedef oluyor ve bu konuda Budapeşte hakkında AB Komisyonu tarafından nisan ayında “ihlal süreci” başlatıldı.
Artan enerji fiyatlarının beraberinde getirdiği yüksek enflasyon oranıyla mücadele eden Orban hükümeti, acilen AB’nin kurtarma fonundan verilmesi beklenen 6 milyar euroya ihtiyacı olduğu belirtiliyor.
Yeni kurulacak yolsuzlukla mücadele ajansının, 21 Kasım’da göreve başlaması bekleniyor. Bunun dışında kurulacak yolsuzlukla mücadele eylem grubu ise 1 Aralık’ta hizmete geçecek.
AB Komisyonu, Macaristan’da iktidar partisiyle bağlantılı ve sadece bir teklif veren firmanın katıldığı, AB tarafından finanse edilen projelerde yolsuzluk yapılma ihtimalinin yüksek olduğu endişesiyle Budapeşte aleyhine haziran ayında ikinci bir ihlal süreci başlatmıştı.
Nisan’da başlatılan ve toplam 9 ay sürecek ilk ihlal süreci onunda olumsuz bir karar çıkması halinde, AB uyum fonlarından Macaristan’a yapılan 21 milyar euro tutarındaki fonun kesilmesi de söz konusu olacak.
AB içinde özellikle fakir ülkelere verilen uyum fonları ile yol, köprü, ulaşım gibi alt yapı projelerine mali kaynak sağlanıyor.
Kaynak: AP