Çin’in Hainan adasında 2030’dan itibaren benzinli ve dizel araç satışı yasaklanacak

Kararın karbon salımını azaltmak ve elektrikli araç kullanımını teşvik etmek amacıyla alındığı bildirildi.

Güney Çin Denizi’nde yer alan Hainan adasında 2030 yılından itibaren benzinli ve dizel araçların satışının yasaklanacağı açıklandı.

Hainan bölgesel yönetimi tarafından açıklamada “Karbon Zirve Uygulama Planı” kapsamında fosil yakıtlarla çalışan araçların satışı 2030’dan itibaren yasaklanacak; yerine elektrikli araçlar için vergi muafiyetleri getirilecek ve elektrikli araç şarj ağı genişletilecek.

Plana göre Hainan’da kullanılan araçların yüzde 45’inin 2030 yılı itibarıyla elektrikli olması amaçlanıyor. Plana göre kentte fosil yakıtlı araçların girişinin yasaklanacağı “sıfır emisyon alanları” oluşturulacak.

Çin Komünist Partisi ülkenin dumana boğulan kentlerinde hava kirliliğini azaltmak ve büyüyen elektrikli araç sektöründe liderliği yakalamak amacıyla elektrikli araçların teşvik edilmesini destekliyor. Geçen yıl küresel elektrikli araç satışının yarısından fazlası Çin’de gerçekleşti.

Öte yandan Çin bu yaz son yılların en sıcak ve kurak yazını yaşıyor. Aşırı sıcak hava ve kuraklık ürünlerin solmasına, hidroelektrik üretiminde kullanılan nehir ve barajların kurumasına yol açtı. Tahıl hasadının da olumsuz etkilendiği ülkenin en kurak bölgelerinde “bulut tohumlama” yöntemiyle yağmur yağdırılmaya çalışılıyor.

Kaynak: Euronews

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi