Kıbrıs Medya Grubu 5 milyon dolara ‘havuz medyası’ mı olacak?

Türkiye’deki Saray Yönetiminin emriyle Kıbrıs’ın kuzeyinde kurulmak istenen ‘havuz medyası’ için ilk olarak Kıbrıs Gazetesinin satın alınması gündeme geldi. Asil Nadir'in AKP'nin 'projesi' için finansör olacak buradaki Türkiyeli yatırımcılarla görüştüğü belirtiliyor.

HABER MERKEZİ

Bir dönem ülke basın sektörünün amiral gemisi olan, iç kavgalar ve teknolojik yatırımların yapılmaması nedeniyle ciddi tiraj ve okuyucu kaybeden Kıbrıs Gazetesi ile TV ve radyosunun 5 milyon dolara satılmak üzere olduğu öğrenildi.

Kurumda geçtiğimiz ay maaşların zorla ödendiği, bu ayki artışlı maaşları ödemek için çare arandığı belirtildi.

Bugün Kıbrıs’ın elde ettiği bilgiye göre gazete yönetimi, Ağustos ayı sonunda tüm personeli izne çıkarmayı, devamında da grubu satarak Eylül 2022’de yeni bir yönetime devretmeyi gündemine aldı.

Gazete, TV ve radyo için biçilen değer ise 5 milyon dolar. Asil Nadir’in, bu satış için daha önce kendisini İngiliz hapishanelerinden kurtararak adaya gelmesini sağlayan AKP yönetimi ile temasa geçtiği ve KKTC’de yatırım yapan bazı Türkiye sermayesi iş insanlarına teklif götürdüğü öğrenildi. Nadir’in Bafra’daki otel yatırımcıları ile görüştüğü de belirtildi.

MATBAA KAPATILDI, DAĞITIM ÖZELE DEVREDİLDİ
Bir süredir ciddi tiraj ve reklam kaybı yaşayan kurumda aylık personel maaşlarının 350 bin TL civarında olduğu ve bu kaynağın da reklam gelirinden elde edilemediği vurgulandı.

Ülkede medya sektöründe yaşanan sıkıntılar, Kıbrıs Gazetesi’ni de vururken, önce matbaa kapatıldı, ardından da gazete dağıtımı özele verildi.
Özel bir matbaada günde bin adet basımı yapılan gazetenin tirajı ise günlük 500- 600 civarında.

YASA DEĞİŞİKLİĞİ BUNUN İÇİN Mİ?
Hükümetin üzerinde çalıştığı son basın yasası, ciddi sansür ve yasak içerirken, yabancı sermayeye de adada medya yatırımı yapma olanağı tanıyor.
İlgili maddenin de tamamen Kıbrıs Medya Grubu’nun satışını, el değiştirmesini sağlamak için olduğu düşünülüyor.

ALACAKLILAR ‘KAPIDA’ BEKLİYOR
Asil Nadir’in batan banka, Kalkınma Bankası’ndan aldığı borçlar ve matbaa alımı için özel bankalara biriken borcu yanında, karışık iş ilişkileri nedeniyle de Kıbrıs medya Grubu’nun logo ve binaları hacizli. Kıbrıs ismi üzerinde hem eski Onur Air sahibi Cankut Bagana ve Asil Nadir’in eski iş ortağı Sıdıka Atalay’ın haciz kararları bulunuyor.

Mahkeme kararına göre, olası bir satışta geliri, verdikleri borca karşılık alacak olan iki isim Bagana ve Atalay… Asil Nadir ve Nur Nadir’in, olası 5 milyon doları alacaklılara kaptırmamak adına, “logoyu kiralama” yöntemi ile hukuksal bir zemin aradığı da iddialar arasında.

Bugün Kıbrıs

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi