Eurovision 2022’yi, “Stefania” adlı şarkısıyla Ukraynalı rap müzik grubu Kaluş kazanmıştı.
Organizatörler, Rusya’nın işgalinin ardından devam eden savaş nedeniyle dünyanın en büyük şarkı yarışmasının, kazanan ülke Ukrayna’da yapılamayacağına karar verildiğini duyurdu.
Avrupa Yayın Birliği (EBU) resmi sitesinde yer alan açıklamaya göre, İngiltere’nin bu yılki yarışmanın ikincisi olması nedeniyle bu ülkenin kamu yayın kuruluşu olan BBC ile görüşüldü ve anlaşıldı.
EBU’nun basın açıklamasında, “Yapılan araştırmaların ardından ne yazık ki Ukrayna’nın yarışmaya ev sahipliği yapmasının güvenlik nedenleriyle mümkün olmadığı sonucuna varıldı” denildi.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz hafta Başkan Vladimir Zelenskiy ile Eurovision 2023 her nerede düzenlenirse düzenlensin, bunu Ukrayna halkı ve ülkesinin kutlaması gerektiği üzerinde anlaşmıştık. Şu anda ev sahibi olmamız hasebiyle Birleşik Krallık, bu taahhüdü yerine getirecek ve Ukraynalı dostlarımız adına harika bir yarışma düzenleyecektir” ifadelerini kullandı.
Yarışmanın birincil derecede mesulünün İngiliz yayın kuruluşu olacağı ancak Ukrayna yayın kuruluşunun da önemli katkı sağlayacağı kaydedildi.
Ukrayna devlet televizyonu UA:PBC Direktörü Mykola Chernotytskyi, “2023 Eurovision Şarkı Yarışması Ukrayna’da olmayacak ama Ukrayna’yı desteklemek için yapılacak. BBC’ye bizimle dayanışma gösterdiği için minnettarız” ifadesini kullandı.
Yarışmaya hangi şehrin ev sahipliği yapacağı henüz bilinmese de Glasgow, Manchester ve Bristol gibi kentlerin adı öne çıkıyor.
Ancak şehir yönetimlerinin bu hafta başlayacak teklif sürecinde kendi kentlerinin yeterli altyapı ve yeterliliğe haiz olduğunu kanıtlaması gerekecek.
İngiltere, yarışmanın Ukrayna kültürü ve yaratıcılığının öne çıkarılacağı bir etkinlik olacağını bildirdi.
Dünyanın en büyük canlı müzik etkinliği olan Eurovision Şarkı Yarışması, yaklaşık 220 milyon küresel izleyici kitlesine sahip.
İkinci Dünya Savaşı’nın ardından 1956’da savaşlardan yara alan Avrupa kıtasını birleştirmek amacıyla kurulan Eurovision, İsrail ve Avustralya gibi Avrupalı olmayan katılımcıları da bünyesine katarak 40’tan fazla ülkeyi kapsayacak şekilde büyüdü.
Türkiye Eurovision’a 2013’ten beri katılmıyor.
Kaynak: Euronews