Türkiye ve Pakistan, ABD’de Çocuk Askerlerin Önlenmesi Yasası (CSPA) listesine 2021 yılında alınmıştı.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın geçtiğimiz yılki raporunda, Türkiye’nin çocuk asker kullanan ülkeler listesine dahil edilmesi, Suriye’de devlet dışı silahlı grup olan Sultan Murat tümenine operasyonel ekipman desteği ve maddi destek vermiş olmasıyla gerekçelendirilmiş, bu silahlı grubun çocuk asker istihdam ettiği ve kullandığı belirtilmişti.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bu yılki raporunda, Sultan Murat tümeninin Türkiye’den çocuk asker konuşlandırdığına dair delil olmadığı kaydedildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bu yılki İnsan Ticareti Raporu’nda Başkan Joe Biden’ın, Çocuk Askerlerin Önlenmesi Yasası’nın (CSPA) 404(a) maddesinin Türkiye ile ilgili yasağın uygulanmasından feragat etmesinin Amerika’nın ulusal çıkarına olacağına karar verdiği hatırlatıldı.
Raporda Başkan Biden’ın “Türk hükümetinin çocuk asker sorununu çözmek için etkili ve sürekli adımlar attığını tasdik ettiği” belirtildi. Bu nedenle de Türkiye’nin çocuk asker kullanan ülkelere uygulanan güvenlik desteği kesintisine maruz kalmayacağı kaydedildi.
Raporda ABD’nin stratejik çıkarlarının terörle mücadele, Suriye’de çatışmanın sonlandırılması ve NATO’nun caydırıcılık amaçlarının desteklenmesi gibi pek çok alanda Türkiye’nin çıkarlarıyla örtüştüğü de ifade edildi.
Türkiye’nin NATO misyonlarına önemli katkılarda bulunduğu ve bölgede Rusya’nın nüfuzunu sınırlandırma çabalarına katkı sağladığı belirtildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bölgede Amerika’nın çıkarlarını koruyan, NATO’nun caydırıcılığını, uyumunu muhafaza eden ve Türkiye’nin NATO misyonlarındaki verimli rolünü sürdürmesini sağlayacak silah satışlarına onay verdiği kaydedildi.
CSPA LİSTESİNE RUSYA EKLENDİ
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bu yılki İnsan Ticareti Raporunda Çocuk Askerlerin Önlenmesi Yasası (CSPA) listesine Rusya eklendi.
Rusya’nın ayrıca ”sistematik bir politika olarak” insan ticareti, zorla çalıştırma ve hükümet destekli grupların çocuk asker kullanması gibi faaliyetlere karıştığına dikkat çekildi. Bu kapsamda Rusya yeni oluşturulan ”devlet destekli insan ticareti” listesine ve ”çocuk asker kullanımına karışan ülkeler” listesine alındı.
Rusya’nın adı, 24 Şubat Ukrayna işgalinin ülkelerini terk eden milyonlarca Ukraynalı mültecinin insan ticaretine açık durumda bırakması nedeniyle raporda sık sık geçti.
Raporla ilgli açıklama yapan Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ”Milyonlarca Ukraynalı evlerinden kaçmak zorunda kaldı, bazıları ülkeyi terk etti, çoğu yanlarına yalnızca taşıyabilecekleri kadar eşya aldı. Bu onları istismara çok açık hale getiriyor” dedi.
Dışişleri Bakanı Blinken şu anda dünyada insan ticareti mağdurlarının sayısının 25 milyona yakın olduğunu bildirdi.
VIETNAM, KAMBOÇYA VE MAKAO’YU İNSAN TİCARETİ KARA LİSTESİNE EKLENDİ
Yükselen bir Çin konusundaki ortak endişeler nedeniyle Washington ile sıcak bir ilişkisi olan Vietnam, Dışişleri Bakanlığı’nın 2021’de kovuşturmaların düştüğünü söylemesiyle Kademe 3’e düşürüldü.
Raporda özellikle, Hanoi’nin Suudi Arabistan’da görevlendirilen ve birkaç vatandaşını kaçakçılığına karışmakla suçlanan Vietnamlı bir diplomat ve büyükelçilik görevlisine karşı hiçbir işlem yapmamasında kusur bulundu.
Kamboçya’da, Dışişleri Bakanlığı “endemik yolsuzluğun” eğlence kuruluşlarına, tuğla fırınlarına ve çevrimiçi dolandırıcılık operasyonlarına kaçırılan çocuklar da dahil olmak üzere binlerce kişiye yardım etme çabalarını engellediğini söyledi.
Raporda, “Yetkililer, fabrikalarda ve tuğla fırınlarında zorla çocuk işçi çalıştırma da dahil olmak üzere, emek istismarlarını genellikle göz ardı etti, reddetti veya küçümsedi ve kaçmaya çalışan sözleşmeli işçileri tutuklamak, hapse atmak ve iade etmek için tuğla üreticileriyle işbirliği yaptı.”
Kaynak: Amerikan’ın Sesi, Channel News Asia