Fransa Ulusal İnsan Hakları Danışma Komisyonu’nun (CNCDH) yayınladığı bir rapor, halkın yüzde 38’inin İslam’ı Fransa’nın kimliği için ‘tehdit’ olarak gördüğünü ortaya koydu.
Rapor, Fransızların özellikle Romanlara karşı ciddi bir önyargı içinde olduklarını gösterdi.
Buna göre, Fransızların yüzde 45’i, “Romanların hırsızlık ve kaçakçılık yaparak yaşamlarını sürdürdüğü” inancında.
Fransızların Musevileri paraya düşkün olarak tanımladıklarını kaydedilen rapora göre, Fransızların yüzde 37’si Musevilerin parayla özel bir ilişkisi bulunduğu” görüşünde.
2008 yılında bu yana Fransa’da araştırmalar yapan CNCDH’ın Başkanı Jean-Marie Burgubur, raporun yayınlanması dolayısıyla yaptığı açıklamada ülkede azınlıklara yönelik toleransın son yıllarda kısmen arttığı, ancak Romanlara yönelik önyargının devam ettiği saptamasında bulundu.
Jean-Marie Burgubur, “ırkçı ve yabancı düşmanı imalarla, damgalayıcı söylem, kamusal ve medya alanından kaybolmadı” diyerek endişelerini dile getirdi.
Irkçılık ve yabancı düşmanlığıyla mücadele için bir dizi tavsiyede bulunulan raporda, ırkçılıkla mücadele konusunda öğretmenlerin, polis ve jandarmanın sürekli eğitimden geçirilmesi, yargıçların konunun hassasiyetini daha iyi kavraması için gerekli çalışmaların yapılması, dijital alan daha iyi kullanılarak vatandaşların da bilgilendirilmesi için ulusal eylem planı hazırlanması tavsiye edildi.
Kaynak: Euronews, AFP